Business Hi-Tech

ZF Cum facem din România un stat Internet of Things (IoT)?. Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării: Trebuie să ne implicăm toţi, într-un mod mai coordonat, în zona de dezvoltare a competenţelor digitale. Trebuie să alfabetizăm digital un milion de români pe an

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării

Autor: Alexandra Cepăreanu

31.03.2023, 14:04 77

Peste 80% din populaţia României are acces la internet, însă doar 15% dintre cei care sunt activi în mediul online sunt alfabetizaţi digital. Astfel, Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, a spus că este nevoie de colaborare între mediul de business şi cel public pentru ca, în următorii şapte ani, un milion de români să fie alfabetizaţi digital.

„Aş vrea să ne implicăm cu toţii mai mult, de fapt, într-un mod mai coordonat în zona de dezvoltare a competenţelor digitale. Acesta ar fi următorul meu obiectiv, pentru că, 15% dintre români sunt alfabetizaţi digital, dar peste 80% dintre români sunt în online. Fiecare mare firmă privată şi cele mai mici, dar mai ales cele mari, au programe de alfabetizare digitală, dar nu există o coordonare a lor. Noi, ca minister, în PNRR, avem 37 de milioane de euro buget, să alfabetizăm digital românii. O să ne adresăm comunităţilor mici, marginalizate, acolo unde accesul la tehnologie este mai complicat. Este un obiectiv mare, dar în parteneriat cu mediul privat şi punând pe toată lumea în jurul mesei o să reuşim să îl îndeplinim. Noi vrem să aruncăm această provocare şi partenerilor şi ne propunem ca până în 2030 să atingem ţinta europeană care spune că 80% dintre cetăţenii Europei trebuie să fie alfabetizaţi digital. Gândiţi-vă că noi, de la 15% trebuie să ajungem la 80% în 7 ani de zile. Asta înseamnă cam un million de români alfabetizaţi digital în fiecare an”, a spus Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, în cadrul conferinţei ZF Cum facem din România un stat Internet of Things (IoT)?.

 

Ce a mai spus ministrul Sebastian Burduja

Dacă ne uităm la PNRR, în bună măsură reflectă pilonii din DESI. Pe de o parte, servicii publice digitale - să digitalizăm statul român şi interacţiunea cetăţeanului cu statul, pe e altă parte, competenţe digitale - să avem o rată de alfabetizare a românilor mult mai mare decât în prezent. Suntem abia la un sfert, 80% şi ceva dintre români sunt conectaţi online, şi doar 15% sunt alfabetizaţi digital. Deci este un decalaj important care înseamnă, de fapt, un potenţial imens pentru ţară şi pentru forţa asta de muncă să devină mai competitivă.

Mentalitatea e cel mai greu de depăşit. Este cea mai complicată şi cel mai greu de depăşit, pentru că în continuare, la nivelul aparatului public, este o temere faţă de transformarea digitală, că ne vom pierde „pâinea”, că nu va mai fi nevoie de noi, că există un element de transparenţă şi nu mai poţi să primeşti diverse intervenţii, să schimbi un flux de documente sau să antedatezi un document sau să intervii pentru un prieten, un coleg, o cunoştinţă. Deci lucrurile se transparentizează. Noi facem asta la minister. În momentul acesta digitalizăm fluxul de hârtie. Nu-i uşor de implementat, pentru că există o rezistenţă mare şi când îl vom avea gata, 80-90% dintre procedurile din minister nu vor mai cunoaşte hârtia. O să fie mai transparent, mai vizibil. Înseamnă că noi, ca cetăţeni, vom şti atunci când statul ne accesează datele şi vom fi notificaţi, iar accesul la datele noastre va fi jurnalizat şi nu va putea fi şters. Legea spune că în cadul privat guvernamental, accesul la date jurnalizat, cetăţenii sunt notificaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO