Business Hi-Tech

ZF High-Tech Innovation Summit 2024. Edward Creţescu, preşedinte, ANIS: Industria de IT încă se bazează în proporţie de 85% pe outsourcing. Creştem în continuare, mai încet faţă de anii precedenţi. Dacă industria de IT ar fi fost pe un trend negativ, dacă ar fi scăzut, atunci probabil că România ar fi intrat în recesiune

Edward Creţescu, preşedinte, ANIS: Am observat că am început să dezvoltăm produse mai bune în România pe care putem să începem să le exportăm.

Edward Creţescu, preşedinte, ANIS: Am observat că am început să dezvoltăm produse mai bune în România pe care putem să începem să le exportăm.

Autor: Alexandra Cepăreanu

19.10.2024, 13:21 175

♦ „Industria de IT este un motor al economiei, reprezintă 9% din PIB-ul României şi are aproximativ 200.000 de oameni, plus alţi colaboratori“.

Industria IT&C din România rămâne un pilon important de creştere economică, deşi ritmul avansului este mai lent comparativ cu anii trecuţi, a spus Edward Creţescu, preşedintele ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii). El a adăugat că acest sector a contribuit semnificativ la menţinerea economiei pe linia de plutire.

„În acest moment industria noastră este stabilă, dar e o perioadă turbulentă, sunt multe schimbări, sunt multe evenimente care se întâmplă acum care nu ţin neapărat de piaţa din România, cât mai degrabă de faptul că noi suntem conectaţi la piaţa globală şi absolut orice se întâmplă pe piaţa globală va avea un impact şi în România. Momentan piaţa este stabilă, creştem în continuare, dar creşterea e mult mai mică faţă de anii precedenţi. Însă în continuare industria de IT din România este un motor de creştere pentru economia românească. Dacă industria de IT ar fi fost pe un trend negativ, dacă ar fi scăzut, atunci probabil că România ar fi intrat în recesiune. Pentru că din fericire industria de IT este un motor al economiei, reprezintă 9% din PIB-ul României şi are aproximativ 200.000 de oameni, plus alţi colaboratori“, a spus Edward Creţescu în cadrul conferinţei ZF High-Tech Innovation Summit 2024.

Un aspect de îngrijorare pentru industria IT&C locală este migrarea talentelor către companii din străinătate, un fenomen facilitat de accesul uşor al specialiştilor români la proiecte internaţionale. Edward Creţescu consideră că acest trend ar putea fi inversat dacă firmele româneşti s-ar concentra mai mult pe dezvoltarea de produse proprii, în detrimentul outsourcingului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro