♦ „Zona universitară trebuie să înţeleagă ce necesităţi are mediul privat. Altfel vom arunca nişte bani pe nişte oameni care apoi vor face reconversie profesională pentru că nu îşi vor găsi joburi pe ceea ce învaţă în facultăţi.“
Mediul academic trebuie să se alinieze la nevoile din mediul privat şi din piaţa muncii pentru a reuşi să pregătească studenţii pentru provocările şi cerinţele actuale ale industriei, dezvoltând competenţe practice, abilităţi tehnice şi cunoştinţe care să răspundă dinamicii economice, a spus Florin Drăgan, rector, Universitatea Politehnica Timişoara.
„Rolul şcolii e să îi pregătească pe absolvenţi, zona universitară trebuie să înţeleagă ce necesităţi are mediul privat. Altfel vom arunca nişte bani pe nişte oameni care apoi vor face reconversie profesională pentru că nu îşi vor găsi joburi pe ceea ce învaţă în facultăţi. Universităţile tehnice sunt puţin mai adaptate cu nevoile din prezent, pentru că avem destul de mulţi oameni care lucrează şi în privat sau au companiile lor, iar unii dintre ei cumva sunt mai adaptaţi“, a explicat Florin Drăgan în cadrul conferinţei ZF High-Tech Innovation Summit 2024.
El a adăugat că învăţământul e o zonă destul de conservatoare nu doar în România ci la nivel global.
„Şcolile, clasele nu s-au prea schimbat în ultimii 100 de ani. Noi facem parte şi dintr-o alianţă de universităţi europene. Eu călătoresc acolo şi văd universităţile din vestul Europei şi acolo există câteodată o lipsă de racordare sau nu au o racordare foarte bună la ce se întâmplă în privat. Deci nu pot să zic că noi stăm mai rău. Eu cred că stăm mai bine, mă refer la Politehnica din Timişoara strict. Dar aici sunt şi avantaje date de faptul că au venit odată cu mine oameni din privat şi atunci acest lucru se vede.“