♦ Investiţiile de până acum în proiectul Photon Spark se ridică la circa 20.000 de euro, sumă în care intră şi resursele atrase prin programul Start-up Nation.
Start-up-ul local Photon Spark, axat pe furnizarea de servicii de hosting , va lansa în curând o soluţie bazată pe AI, numită SparkAI, pentru găzduirea serverelor de jocuri şi speră să atragă cât mai mulţi utilizatori odată ce va începe campania de promovare. SparkAI este practic un instrument de gestionare a comunităţii, care simplifică operaţiunile şi economiseşte dezvoltatorilor ore de sarcini repetitive. Obiectivul Photon Spark este de a crea o comunitate globală a jocului Minecraft, iar apoi să extindă soluţia şi pentru alte jocuri.
„Am pornit în urmă cu câteva luni dezvoltarea unei soluţii de inteligenţă artificială care să ajute la gestionarea comunităţilor de gaming. Şi în continuare ne-a mai venit o idee să facem o comunitate de Minecraft. Până acum am primit feedback destul de bun din România. În momentul de faţă, produsele noastre sunt în stadiu de dezvoltare, iar în august vom începe o campanie de marketing şi atunci le vom lansa”, a spus în cadrul unui interviu la ZF IT Generation, Eduard Andrei Ulici, cofondator al Photon Spark. El a pus bazele proiectului împreună cu doi prieteni, Cesar Petrescu şi Liviu Popa, cei trei pornind acum circa doi ani şi jumătate, când aveau 16 ani, cu o firmă de hosting, administrată de doi dintre părinţii acestora.
Echipa Photon Spark a reuşit să atragă fonduri prin programul Start-up Nation, experimentând pe zona serviciilor de hosting.
Photon Spark oferă servicii de VPS (virtual private server) hosting, fiind vorba mai exact de un server privat virtual, adică o maşină virtuală care oferă resurse de server virtualizate pe un server fizic care este partajat cu alţi utilizatori.
Pentru serviciile de VPS hosting, start-up-ul are în prezent 15 clienţi.
„Este de subliniat faptul că aceşti clienţi sunt cei plătitori şi cei care deja au intrat într-o formă sau altă de parteneriat cu noi. Avem în schimb foarte mulţi clienţi care au încercat planul nostru freemium. După prima campanie publicitară pe care am avut-o, am avut chiar un succes destul de important - am avut peste 500 de utilizatori noi, din care au rămas o bună parte dintre clienţii actuali plătitori”, a precizat Liviu Popa, cofondator al Photon Spark.
Ce face însă concret AI-ul creat de Photon Spark? „Soluţia ajută mai întâi clienţii noştri, să-şi dea seama de ce produs au nevoie de la noi. De exemplu, dacă vor un site şi nu-şi dau seama de ce trafic o să aibă acel site, o să întrebe inteligenţa artificială de la început, care este bazată pe <<sales >>, sau dacă, de exemplu, până acum nu ai avut un server de Minecraft, poţi să o întrebi cu ce modificări vrei să te joci şi câţi oameni sunt ca să-ţi recomande nişte speşificaţii sau un plan direct şi crează şi link -ul. Şi odată ce eşti pe panelul nostru din care îţi gestionezi serverul, te poate ajuta în caz că întâmpini o problemă”, a explicat Cesar Petrescu, cofondator al Photon Spark.