Business Hi-Tech

ZF Live. Adrian Danciu, director regional, Fortinet: Hackerii atacă acum IMM-urile ca să găsească date despre corporaţii

Autor: Roxana Rosu

11.05.2016, 07:00 1059

Noul trend în atacurile cibernetice este să ataci o firmă mică, o  IMM, pentru a găsi o breşă de securitate prin care poţi accesa datele unei companii mari, cele mai căutate fiind listele de contacte, contractele, datele legate de conturi şi carduri, datele financiare, a spus la ZF Live Adrian Danciu, directorul regional al furnizorului american de soluţii de securitate IT Fortinet în Europa de Sud-Est.

„Hackerii atacă lista de clienţi, de contacte, contractele. Dacă nu găsesc date de valoare, blochează calculatoarele şi cer răscumpărări pentru a le debloca. Sunt companii care ne contactează pe aceste teme, şi companii mari şi mici.“

De obicei, hackerii folosesc lista salariilor ca modalitate de a intra în reţeaua companiei, ţintind iniţial o persoană, atacul extinzându-se apoi la nivel general. Practic, 99% din atacuri sunt financiare.

Dacă în trecut era uşor de definit reţeaua care trebuie securizată, dezvol­tarea sistemelor de cloud, a device-urilor mobile şi the Internet of Things (IoT) a făcut mai dificilă stabilirea clară a limitelor. Accesul la datele companiei se face wireless, în cloud sau de pe device-uri diferite, fiind nevoie de securizarea tuturor acestor porţi de intrare.

„Soluţiile propuse de noi sunt conectate între ele şi dacă cineva ne atacă pe wireless îl oprim şi când vine pe cablu. De când avem Internet of Things, poţi fi atacat chiar şi printr-o comandă de pornire a aerului condiţionat acasă.“ Zona Europei de Est este foarte activă în privinţa atacurilor cibernetice, fiind situaţii în care companiile locale sunt ţintite pentru a extinde apoi atacul spre companii mai mari din alte ţări. „Pe o scară de la 1 la 10 ca nivel de securizare, Ro­mânia este pe la 7. Ţările mari din ves­tul Europei sunt pe la 9. România este cam valul trei de adopţie a tehno­lo­gi­ilor noi, după SUA şi Europa de Vest.“

La nivelul regiunii, România e cel mai bine echipată la nivel de securitate, fiind urmată de Croaţia. Cele mai slab echipate sunt Albania şi Bulgaria.

„România generează cam 50% din businessul regional al Fortinet. Facem un business de câteva milioane de dolari pe trimestru, cam dublu faţă de următorul clasat pe piaţă.“

Alte declaraţii ale lui Adrian Danciu:

* Vindem o soluţie de securitate pentru toată compania. Ne adresăm oricărui tip de companie, mică sau mare. Preţurile pornesc de la circa 500 euro pe an, pentru o companie foarte mică şi poate ajunge la sute de mii, poate milioane de euro pentru o companie mare, un data center. Sunt în România companii de acest tip.

* Fortinet are sediul în Silicon Valley şi a investit sute de milioane de dolari în research şi development, spre 1 miliard de dolari. Avem o plajă mare de servicii.

* Avem 2,5 milioane de echipamente de securitate în toată lumea, ele funcţionează ca o reţea masivă de senzori. În România vorbim de zeci de mii de echipamente. Suntem prezenţi în România din 2005, prin parteneri, şi din 2010 avem prezenţă locală.

* Noi securizăm şi zona de cloud, când un  client îşi pune datele în cloud. Ne-am axat mult pe privat, dar avem şi instituţii publice.

* Legea securităţii cibernetice ar trebui aprobată până la finele lui iunie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO