Business Hi-Tech

ZF Live. Annemarie Fabian, cofondatoare a platformei de contabilitate SOLO: A crescut numărul de PFA-uri, sunt tot mai mulţi oameni care au un al doilea job

Autor: Mădălina Dediu Panaete

15.05.2023, 16:15 203

Annemarie Fa­bian, cofonda­toare a platformei de contabilitate pentru PFA-uri SOLO, spune că a crescut semnificativ numărul de PFA-uri ra­portat la anii anteriori, iar acest lucru se vede nu doar în statistici şi în numărul de clienţi ai platformei.

„Există acest mit că SRL-ul este acest instru­ment ex­traordinar, su­perop­ti­­mizat fis­cal şi că în cazul PFA-ului plăteşti foarte multe taxe. Nu este adevărat. Din unele punc­te de vedere, SRL-ul este mai avantajos, dar este o rigoare fiscală, trebuie să fii mai atent la cum îţi gospo­dăreşti businessul. PFA-ul este pentru al doilea job. Şi vedem asta foarte mult în­tâm­plându-se în ultima pe­rioadă. De exemplu sunt studenţi care îşi fac PFA şi livrează mân­care sau mani­chiuriste care optează pen­tru acest instru­ment“, a spus antreprenoarea în cadrul emisiunii de business ZF Live. SOLO este un start-up înfiinţat în 2021 de patru antre­prenori printre care şi Bogdan Georgescu. SOLO are clienţi în special din IT, sectorul serviciilor creative, dar şi livratori şi şoferi de ridesharing.

„În prezent, avem 5.000 de clienţi şi 15% din piaţa de înfiinţări PFA-uri“, a mai spus Annemarie Fabian, care explică faptul că SOLO înfiinţează PFA-uri, se ocupă de contabilitatea acestora, depun declaraţiile, inclusiv declaraţia unică. „În plus, pentru piaţă am făcut acest tool gratuit prin care îţi completez declaraţia unică, răspunzi la câteva întrebări simple apoi încarci declaraţia în  Spaţiul Virtual Privat (SPV)“. Ea mai spune că ideea acestui tool a venit după ce şi-au dat seama că sunt multe greşeli în completarea declaraţiei unice, iar formularul nu este foarte prietenos.

„În mod normal PFA-urile îşi ţin contabilitatea singure sau un contabil, care este de regulă un cunoscut sau o mătuşă. Este destul de greu să fii la curent cu toate schimbările legislative, cu toate modificările aşa că omul care are PDF-ul să fie la zi cu toate declaraţiile“. Annemarie Fabian a mai vorbit şi despre declaraţia unică care trebuie să fie depusă de toate persoanele care au venituri extrasalariale, fie că vorbim de PFA, PFI, medici, avocaţi, arhitecţi, livratori, freelancer sau cei care au venituri din chirii, de pe bursă din România sau din străinătate, din criptomonede sau dividende. Un PFA plăteşte două tipuri de taxe: plăteşte impozit de 10%, contribuţii (pensie şi sănătate) care se calculează în funcţie de mai multe plafoane.

„Sunt în jur de 400.000 de PFA-uri, multe fiind active în sectorul agricol sau în comerţ. Ce vedem în ultimii ani este o creştere a zonei de servicii, oameni care sunt în IT de exemplu, pentru că sunt oameni care îşi iau un job de câteva ore după program. Pandemia a accelerat un trend care deja exista. Piaţa muncii se schimba. Pandemia a pus gaz asupra modului în care oamenii îşi organizează munca“. Annemarie Fabian mai spune că există oameni care pe lângă jobul lor de zi cu zi încep timid în zona asta de freelancing şi pe măsura ce ei câştigă clienţi mai mulţi, sunt încântaţi de câştiguri mai mari dar au şi siguranţa că pot face pasul către freelancing. „Şi atunci vedem că trec de la un program de câteva ore la full time. Şi sunt bineînţeles şi cei care lucrează de la început pe freelancing, care au clienţi din afara ţării“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO