Business Hi-Tech
ZF Live. Constantin Ferşeta, Kidibot.ro: Competiţia este cea care îi determină pe copii să citească
Kidibot.ro, platformă online şi aplicaţie pentru telefonul mobil, lansată săptămâna trecută de Asociaţia StartEvo, care îi motivează pe copii să citească, este folosită deja în 60 de şcoli.
Aplicaţia îi provoacă pe copii să răspundă la întrebări formulate pe baza unor lecturi, bazându-se astfel pe joacă şi pe competiţie. Copiii îşi fac un cont de utilizator şi pentru a răspunde corect la întrebări sunt nevoiţi să parcurgă anumite lecturi pentru a acumula puncte şi a trece la nivelul următor.
Copiii care se înregistrează pe Kidibot sunt în competiţie cu alţi colegi de clasă.
Ideea fondării aceastei aplicaţii i-a venit lui Constantin Ferşeta, unul dintre fondatorii Asociaţiei StartEvo, organizaţie care creează aplicaţii, platforme online sau alte iniţiative sociale.
„În clasa I copilul meu cel mare a citit 15 cărţi, nu m-aş fi aşteptat. M-am interesat şi am aflat de ce. În clasă la ei este un grup unde copiii îşi dau coate şi râd unii de alţii când vine vorba de citit. Copilul meu venea acasă şi zicea să îi mai cumpăr cărţi. Competiţia este cea care îi determină să citească“.
Practic, Constantin Ferşeta a pornit proiectul Kidibot de la constatarea că unii copii sunt pasionaţi de lectură atunci când se află în competiţie.
„Principalul motiv este concurenţa, întotdeauna creierul va încerca să obţină cel mai scurt drum până la plăcere, întotdeauna un copil va ajunge să se joace sau să se uite la desene animate decât să citească o carte“.
În contextul în care odată cu avansul tehnologiei tendinţa este de a petrece cât mai mult timp în mediul online, pentru părinţi poate deveni dificil să îşi motiveze copiii să citească.
Spre deosebire alte aplicaţii online, care au ca obiectiv menţinerea atenţiei utilizatorilor cât mai mult timp în mediul virtual, Kidibot îşi propune exact opusul: să îi motiveze pe copii să petreacă cât mai mult timp în lumea reală, citind.
„Când copiii îşi fac cont şi spun de unde sunt, clasa, şcoala, judeţul, automat sunt puşi în echipă cu clasa lor, tocmai pentru a se crea presiunea socială pozitivă“.
Accesul copiilor la tabletă şi la telefonul mobil are o influenţă negativă asupra comportamentului acestora, prin scăderea atenţiei la şcoală sau prin scăderea IQ-ului, este de părere Constantin Ferşeta.
Pe Kidibot sunt disponibile 300 de teste din cărţi din limba română şi 100 de teste în limba engleză. Pe lângă punctele primite la fiecare răspuns corect, copiii primesc şi alte bonusuri.
„Avem şi topuri, pe cititori, pe clase, tocmai ca să existe această concurenţă, am văzut că la copii există un orgoliu extraordinar de mare.“ Ferşeta spune că o provocarea constă în crearea unui conţinut relevant pentru a capta atenţia copiilor.
Pe Kidibot există trei tipuri de conturi: de copil, părinte şi de profesor.
La înregistrare, copiii nu îşi folosesc datele reale de contact, ci pseudonime şi li se cere e-mailul părintelui. Astfel, părinţii vor fi informaţi în permanenţă asupra activităţii copilui său pe aplicaţie.
Fiecare test are 10 întrebări, cu trei răspunsuri de tip grilă, dintre care doar unul este corect.
La crearea şi îmbunătăţirea Kidibot au contribuit în jur de şapte oameni din Asociaţia StartEvo, iar la aplicaţie se lucrează încă din octombrie. Investiţia în aplicaţie s-a ridicat în jurul a câtorva zeci de mii de euro, mai spune Ferşeta.
-
Ce spun datele statistice: Activele băncilor au urcat în 2018 la un maxim de 451 mld. lei. ROA, rentabilitatea activelor, a fost de 1,59%, iar rentabilitatea capitalului ROE, de 14,85%
-
Cea mai mare factură salarială din istorie: Cu cât au crescut salariile la stat în ultimii cinci ani. Salariile angajaţilor din sănătate au crescut de 2,2 ori în ultimii cinci ani, în timp ce în administraţie publică şi în educaţie creşterile au fost sub 60%
-
MedLife îşi dublează profitul în 2018 ajungând la 16,4 mil. lei, la afaceri de 795 mil. lei, plus 28%
-
Cum s-au prins angajaţii vietnamezi de hibele din legislaţia românească: „Îşi luau medical în primele luni pentru că luau mai mulţi bani decât dacă munceau. Biletul de avion era inclus în beneficii şi se lua în considerare la calculul concediului medical.“
-
Violeta Luca, Microsoft: Avem peste 1.200 de angajaţi în România, peste 90% lucrează în centrul de servicii
-
Hidroelectrica, profit istoric de 1,55 mld. lei în 2018
-
ZF Power Summit 2019. Frâna cererii de energie, carburanţi şi gaze naturale anunţă frâna economiei?
-
Antreprenori locali. Producătorul român de vopsele Köber, afaceri de 318 milioane lei în 2018
-
Viitorul taxei bancare rămâne în ceaţă. Comitetul pentru macroprudenţialitate a identificat doar „soluţii de posibile scenarii“ de adaptare a OUG 114/2018
-
Din suferinţa Ordonanţei 114: Ba se modifică, ba nu se modifică, nici guvernul nu mai ştie ce face. Florin Pogonaru, preşedintele AOAR: Se pare că Ordonanţa 114 este sub semnul nepredictibilităţii totale