Business Hi-Tech

ZF Live. Daniel Rosner, manager, Innovation Labs: Am avut studenţi care ne-au povestit că au trecut de interviuri la companii de top povestind ce au făcut şi ce au învăţat în cadrul Innovation Labs

Autor: Alexandra Cepăreanu

15.05.2023, 17:00 194

77 de start-up-uri participă la cea de-a 11-a ediţie a programului de preaccelerare pentru start-up-uri tech din România - Innovation Labs 2023 „Pe 29 mai va avea loc Demo Day, ce se va desfăşura în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, şi unde vom vedea cele mai bune echipe din toată ţara“.

Experienţa şi cunoştinţele acumulate în cadrul unui program de preaccelerare sau accelerare dedicate start-up-urilor şi antreprenorilor la început de drum îi pot ajuta pe aceştia să îşi dezvolte mai repede o carieră sau să obţină un anumit job, susţine Daniel Rosner, manager şi unul din fondatorii programului pentru start-up-uri tech Innovation Labs, lansat în 2013 în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

„Am avut studenţi care ne-au povestit că au trecut de interviuri la companii de top povestind ce au făcut şi ce au învăţat în cadrul programului Innovation Labs. Practic, au povestit că au avut un proiect, pe care l-au dezvoltat, l-au testat până la un anumit punct“, a spus Daniel Rosner în cadrul emisiunii de business ZF Live.

El a adăugat că în contextul actual, în care este nevoie ca fiecare angajat sau candidat să aibă din ce în ce mai multe abilităţi şi competenţe la locul de muncă, experienţa de a dezvolta un start-up sau chiar de a avea contact cu un mediu în care acestea iau o „formă“ este un „avantaj“.

„Noi lucrăm cu o echipă de sociologi din cadrul Universităţii din Bucureşti şi ne uităm în fiecare an la cohortele noastre de alumni - la cum au evoluat de-a lungul carierei lor - şi am observat că, în general, cei care au trecut prin program faţă de colegii lor de generaţie, au o creştere mult mai rapidă în carieră pentru că sunt anumite tipuri de skilluri pe care ei le au şi ceilalţi nu. Mai ales în contextul curent, când toată lumea vorbeşte despre inteligenţa artificială, ChatGPT, automatizarea unor job-uri, e necesar să ai anumite tipuri de skilluri care presupun să pui cap la cap mai multe informaţii, să ai mai multe roluri – ceea ce se întâmplă într-un start-up, fondatorii trebuie să devină generalişti foarte buni, să înveţe foarte multe lucruri.“

„Iar acestea sunt skilluri care devin din ce în ce mai apreciate în industria IT unde avem multe job-uri de coding, dar pe măsură ce partea de codare se automatizează vom avea nevoie de mai mulţi specialişti care să poată să comunice cu clienţii, să poată să facă tot ce înseamnă presales şi sales.“

În cadrul ediţiei din acest an a Innovation Labs au fost selectate 77 de echipe din 80 înscrise, pentru a participa în cadrul programului. De asemenea, anul acesta, programul Innovation Labs s-a extins şi în alte oraşe din ţară, astfel că în prezent acoperă Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Braşov, Suceava şi Constanţa.

„Cele 77 de echipe au întrat într-un program de zece săptămâni de training-uri în care au partea de structură, de mentorat dar, în acelaşi timp, beneficiază şi de suport pentru a discuta cu partenerii programului, pentru a testa tehnologii noi, pentru a intra în contact cu clienţi. Unele echipe au integrat şi Inteligenţa artificială în proiectele lor, avem echipe care automatizează diverse procese de căutare a informaţiilor despre produse pe internet. Acum antreprenorii la început de drum se concentrează în direcţia de telemedicină, retail, AI, sutenabilitate. Avem multe echipe în zona de robotică şi IoT, dar încercăm să încurajăm participanţii din cadrul programului să meargă şi în zona de software as a service – unde start-up-urile scalează mai rapid, faţă de cele de hardware“, a explicat Daniel Rosner.

El a menţionat că o parte semnificativă din start-up-urile care trec prin programul Innovation Lab ajung să se dezvolte şi chiar să fie achiziţionate de companii mai mari, interesate de activitatea pe care o desfăşoară şi inovaţia pe care o pun pe piaţă.

„Multe dintre start-up-urile care au trecut prin Innovation Labs reuşesc ca după un an – doi ani să ridice investiţii şi să se dezvolte. Am avut multe start-up-uri care au făcut şi exit, au fost cumpărate şi integrate în alte companii. În general astea se întâmplă în doi ani de când termină programul“, a punctat Daniel Rosner.

Programul Innovation Labs se încheie cu ziua de Demo Day, care anul acesta va avea loc pe data de 29 mai, în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti.

 

Ce a mai spus Daniel Rosner la ZF Live:

Innovation Labs este un framework în care ne propunem să aducem aproape universităţile, studenţii, tinerii absolvenţi, de mediul antreprenorial, de fonduri de investiţii. Creăm un context în care tinerii pot să îşi dezvolte idei, să înveţe cum să îşi construiască un start-up de tehnologie, cum să parcurgă drumul de la idee la produs, cum să ajungă la clienţi, cum să discute cu clienţii şi să contruiască un produs relevant pentru piaţa naţională, dar şi internaţională.

Acum că am scăpat de pandemie încercăm să fim prezenţi mai mult fizic, în diverse locaţii, să fim aproape de univesitate şi în localţii mai apropiate de mediul de business. Anul acesta demo day-ul va fi în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, dar am avut evenimente şi la companii partenere.

Programul se desfăşoară la nivel naţional şi avem patru centre – unul în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara - şi în fiecare centru am avut locaţii diverse în care am organizat evenimentul – spre exemplu, în Bucureşti, o parte s-au desfăşurat în cadrul universităţii politehnica din bucureşti, o parte s au desfăşurat la sediile companiilor partenere. Încercăm să nu ţine într-o singură locaţie el trebuie să fie cât mai mobil să discute cu cât mai mulţi oameni din medii cât mai variate, pentru că, ca start-up trebuie să îţi deschizi cât mai mult orizontul.

Ne străduim de foarte mulţi ani să aducem în cadrul programului şi studenţi sau tineri care nu sunt din industria de IT&C şi cred că în ultimii ani chiar am reuşit să avem studenţi şi din alte facultăţi. Spre exemplu, avem o colaborare foarte bună cu universitatea de medicină şi farmacie carol davila din bucureşti şi de trei ani avem în fiecare an echipe interdisciplinare - viitori ingineri cu viitori medici - ce lucrează împreună la soluţii de telemedicină. De anul acesta am avut şi o colaborare foarte bună cu universitatea de ştiinţe agricole din bucureşti şi la fel am avut echipe interdisciplinare.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO