ZF Live

ZF Live. Liviu Arsene, global cybersecurity researcher, Bitdefender: Electrocasnicele şi gadgeturile conectate la net încep să fie o problemă de securitate cibernetică serioasă pentru utilizatorii obişnuiţi. „Impactul cel mai mare este asupra utilizatorului obişnuit, există riscul de şantaj."

Autor: Miruna Diaconu

20.01.2020, 19:05 262

Multitudinea de obiecte conectate la internet din casele utilizatorilor obişnuiţi, care nu sunt dezvoltate respectând automat un set strict de standarde de securitate, încep să devină un risc semnificativ pentru utilizatori, pentru că acestea pot deveni porţi de acces în reţelele de acasă, de unde pot fi extrase informaţii sensibile.

„Problema intervine în momentul în care producătorii de astfel de dispozitive nu sunt obligaţi de nicio legislaţie să introducă bune practici de securitate în astfel de dispozitive. Toate aceste dispozitive vulnerabile conectate la internet şi uşor de accesat de către atacatori, indiferent de unde s-ar afla aceştia, reprezintă un risc de securitate pentru un utilizator obişnuit, dar reprezintă un risc de securitate şi pentru companii. Atacatorii găsesc noi metode de a monetiza orice înseamnă dispo­zitive inteligente conectate la internet şi vulnerabilităţi“, a declarat în cadrul emisiunii de business ZF Live Liviu Arsene, global cybersecurity researcher în cadrul Bitdefender, furnizor de soluţii de securitate cibernetică controlat de antreprenorii Măriuca şi Florin Talpeş. Bitdefender nu este doar una dintre cele mai mari companii locale de soft, ci şi unul dintre cei mai mari jucători globali de pe această piaţă, cu peste 500 de milioane de utilizatori. Pentru utiliza­tori riscul creat de aceste echipamente este cel de a pierde date sensibile şi de a fi şantajaţi, explică Li­viu Arsene. „Astfel de dispozitive co­nec­­tate la internet şi vulnerabile sunt peste tot în lume, este greu să îţi dai seama cine le controlează. Impactul cel mai mare este asupra utilizatorului obişnuit, există riscul de şantaj. Un astfel de dispozitiv este conectat la reţeaua Wi-Fi de acasă, iar dacă este vulnerabilă, atacatorul reuşeş­te să intre prin el în reţeaua de acasă.“

Reprezentantul Bitdefender a atras atenţia şi asupra faptului că utilizatorii trebuie să fie extrem de atenţi cu telefoanele inteligente, pe care trebuie să le trateze ca pe nişte laptopuri, având în vedere puterea lor de calcul şi volumul mare de date confidenţiale pe care le stochează. „Telefonul reprezintă cea mai mare inovaţie a ultimului deceniu pentru că ne permite să fim mobili şi să avem acces la aceleaşi informaţii şi să facem aceleaşi lucruri pe care le facem cu laptopul. Este foarte important ca atunci când ne alegem un telefon să ţinem minte două lucruri: trebuie să ne comportăm cu el la fel cum ne comportăm cu un laptop, ca şi cum am avea un dispozitiv tradiţional, adică să îi facem actualizări de securitate să facem updateuri pentru toate aplicaţiile pe care le avem şi să instalăm o soluţie de securitate, pentru că ea este capabilă să prindă astfel de ameninţări informatice înainte de a ajunge pe telefonul mobil. Ne poate proteja de fraudele online, marea majoritate dintre noi facem  cumpărături online“.

 

Ce a mai declarat Liviu Arsene în cadrul emisiunii ZF Live:

# Această soluţie de securitate a venit în întâmpinarea unei probleme, problema fiind cum securizez astfel de dispozitive inteligente conectate la internet, pentru că nu poţi instala pe ele o soluţie de securitate cum instalezi pe telefon sau pe laptop, atunci o faci la nicel de reţea. Acest dispozitiv mic Bitdefender Box, prin el trece tot traficul pe care îl face oricxe dispozitiv care vrea să s econcteze la internet, mai întâi  se conectează la internet. El funcţionează ca un firewall, el este un router în esenţă şi poate fi folosit ca un router, scopul lui este acela de a acţiona ca un firewall dar în acelaşi timp e mai mult decât atât, există situaţii în care soluţii de securitate nu îşi pot verifica dacă un link pe care l-ai primit pe o reţea de socializare, în momentul în care dai click pe el el se deschide in aplicaţie şi nu în browser, soluţia de securitate box îşi poate spune să nu dai click pe acel link pentru că este un link potenţial infectat, te blochează să îl deschizi

# Recomandăm utilizatorilor să fie foarte atenţi în mediul online, nimic din ceea ce apare în mediul online nu înseamnă că este corect, trebuie să îşi verifice întotdeauna sursele. Să apeleze la sursele de încredere, dacă ştiţi că există egenţie de ştiri cu reputaţie foarte bună, încercaţi să vedeţi dacă şi acea agenţie de ştiri a preluat acel articol. Există situaţii în care atacatorii pot folosi ferme de websiteuri de ştiri, adică înregistrează diverse websiteuri online şi distribuie între ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO