Business Hi-Tech

ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022. Cristian Dascălu, GapMinder & Techcelerator: Evaluările start-up-urilor vor scădea, nu putem face abstracţie de ce se întâmplă la nivel internaţional

ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022. Cristian...

Autor: Alexandra Cepăreanu

19.07.2022, 09:00 279

Fondatorii de start-up-uri tech care au în plan să atragă investiţii trebuie să se aştepte la evaluări mai mici şi să fie gata să demonstreze rate de creştere mai mari şi că oferă soluţii pentru probleme reale din business şi societate, a avertizat Cristian Dascălu, partner în cadrul fondului de investiţii GapMinder VC şi cofondator al Techcelerator.

„Ieşim din zona în care se finanţează produse frumoase şi «nice to have», pentru că economia nu mai are nevoie de atât de multe „nice to have-uri», în contextul acesta“, a spus Cristian Dascălu în cadrul evenimentului ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022.

„Toată partea de start-up-uri «nice to have», care rezolvă probleme «mai puţin» importante, trebuie să se bazeze pe o tracţiune, pe rate de creştere mai mari validate atât de utilizatori, dar mai ales de venituri. Chiar dacă veniturile sunt mici, ele trebuie să aibă o rată de multiplicare bună.“ Contextul diferit va trage în jos şi evaluările, dar asta poate însemna că rundele vor fi mai mari pentru antreprenorii care reuşesc să ia finanţări.

„Evaluările vor scădea, pentru că nu putem face abstracţie de ce se întâmplă la nivel internaţional, iar fondatorii vor trebui să dovedească mai bine că soluţia sau produsul pe care l-au dezvoltat rezolvă o anumită problemă, cel puţin pentru o etapă. Cred că vom reveni la ce era, dar aceasta cred că este o etapă de asumare”.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO