Business Hi-Tech

Zuckerberg admite că Facebook colectează date şi despre persoanele care nu folosesc reţeaua, şi le creează profile “fantomă”. Facem asta “pentru securitatea lor”, a spus miliardarul

Mark Zuckerberg. Sursa: captură după un video publicat de New York Times

Mark Zuckerberg. Sursa: captură după un video publicat de New York Times

Autor: Adrian Seceleanu

12.04.2018, 11:55 296

Mogulul datelor personale Mark Zuckerberg a admis în a doua zi de audieri din Congresul SUA că Facebook colectează date personale şi despre oamenii care nu folosesc reţeaua de socializare, cărora le crează nişte profile “fantomă” pe baza informaţiilor extrase de la prietenii lor care folosesc Facebook – o informaţie care fusese anterior vehiculată în publicaţiile de tehnologie dar niciodată recunoscută în public de reprezentanţii gigantului online, scrie Bloomberg.

“În general colectăm informaţii despre persoanele care nu folosesc Facebook din motive de securitate”, a spus Zuckerberg.

Deputatul Ben Lujan, cel care a adresat întrebarea, i-a spus că astfel reţeaua creează profile “fantomă”.

“Aţi spus că orice persoană este capabilă să-şi controleze datele, dar Facebook colectează date despre oameni care nici măcar nu folosec Facebook, sunt persoane care nu şi-au dat acordul pentru acest lucru, nu au fost de acord cu niciun fel de contract de prelucrare a datelor”, a spus Lujan.

Zuckerberg a explicat că Facebook face acest lucru pentru a împiedica entităţi rău intenţionate să colecteze informaţii publice despre utilizatorii Facebook, precum numele lor. “Trebuie să ştim când cineva încearecă în mod repetat să acceseze serviciile noastre”.

În prima zi de audieri şeful Facebook a declarat că nu ştie ce înseamnă termenul profile “fantomă”.

Un fost angajat din departamentul de reclame al Facebook, Antonio Garcia Martinez, a scris pe reţeaua socială Twitter că Facebook colectează aceste date şi pentru a-şi susţine creşterea, respectiv pentru a se asigura că atunci când o persoană îşi creează cont pe Facebook va primi sugestiile potrivite în legătură cu persoanele cu care ar trebui să se împrietenească.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO