Business Internaţional

1 miliard de euro din depozitele private din Cipru au ieşit din bănci în februarie, înaintea anunţării acordului cu zona euro

1 miliard de euro din depozitele private din Cipru au...

Autor: Marius Oncu

28.03.2013, 14:23 1993

Declinul depozitelor, relevat joi de date publicate de Banca Centrală Europeană, este similar evoluţiei înregistrate în ianuarie şi vine în contextul unui avans de 2,2% al depozitelor din Grecia, la 171 miliarde de euro, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Astfel de cifre sunt volatile, dar sugerează că unii deponenţi au fost precauţi şi au transferat banii în străinătate înainte să fie convenit acordul, la 16 martie, notează publicaţia.

"Un nou declin al depozitelor din băncile cipriote pare mai mult decât garantat pentru martie. Şi mai important, datele care vor fi publicate luna următoare vor clarifica în ce măsură au reacţionat deponenţii din alte ţări de la periferia zonei euro la anunţul acordului zonei euro", a afirmat Martin van Vliet, economist la ING.

Cipru a încheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI şi Banca Centrală Europeană, care presupune desfiinţarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare bancă din ţară, şi transferarea activelor viabile şi a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.

Deponenţii care deţin sume mari în conturile Laiki vor contribui la finanţarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponenţii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea instituţiei, în funcţie de sumele necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO