Business Internaţional

10 expresii cunoscute doar de investitorii de pe Wall Street

10 expresii cunoscute doar de investitorii de pe Wall Street

Autor: Mădălina M.

09.02.2014, 17:25 1341

Grupurile se identifică cel mai adesea prin intermediul limbajelor de specialitate, specifice domeniilor în care activează membrii. Pe Wall Street, investitorii au, ca orice alt grup, o serie de cuvinte şi expresii ce alcătuiesc jargonul burselor, bazat pe ce văd şi ce fac zi de zi. Business Insider a alcătuit o listă cu cele mai frecvente expresii folosite pe Wall Street, care, scoase din context, au o cu totul altă semnificaţie.

 
  1. “Long”/ ”Short”

Expresiile fac referire la traseul ascendent sau descendent al investiţiilor, însă ele sunt folosite şi în viaţa de zi cu zi pentru a descrie sentimentele pozitive sau negative legate de un anume eveniment sau întâmplare.

 
  1. “Sold!”

Această expresie este folosită într-un mod sarcastic, cu înţelesul de “în mod sigur nu”.

 
  1. “Upside”/ ”Downside”

Expresiile indică faptul că într-o anumită situaţie există sau nu beneficii, sugerează care sunt părţile bune şi cele mai puţin bune.

 
  1. “A piker”

Termenul se referă la acei investitori care pretind că ştiu totul despre Wall Street, dar de fapt cunoştinţele reduse îi împiedică să câştige mulţi bani.

 
  1. “Hunting elephants”

Expresia, foarte des folosită de Warren Buffett, îi descrie pe investitorii în căutare de afaceri uriaşe. Magnatul a declarat, după anunţul că vrea să compere compania Heinz, că este “pregătit pentru un alt elefant. Dacă vedeţi vreunul trecând pe aici, sunaţi-mă. Suntem pregătiţi. Arma noastră pentru elefanţi este încărcată, iar degetul de pe trăgaci mă cam mănâncă”.

 
  1. “F-You money”

Se referă la banii de care ar avea nevoie un investitor pentru a renunţa la jobul său şi pentru a nu mai fi nevoit să muncească niciodată.

 
  1. “Not held”

În limbajul specific, această expresie se traduce prin “eşti liber să intrii pe piaţă”, însă când este folosită în conversaţii uzuale, “not held” transmite ceui căruia îi este adresat că este liber să facă ce doreşte.

 
  1. “What is you schedule this weekend?”

“Ce program ai în weekend”, pusă într-un context obişnuit, poate fi considerată o simplă întrebare amicală, sau poate un început de negociere pentru a lucra în zilele libere. Pe Wall Street, însă, investitorii ştiu că sensul acestei întrebări este de fapt “anulează orice plan ai avea în weekend”.

 
  1. “Can you give me some more color on that?”

În jargonul investitorilor pe bursă, această întrebare solicită, de obicei, mai multe detalii despre un anumit caz sau despre o situaţie în particular.

 
  1. “I’m doing market research”

Mă uit pe Youtube.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO