Business Internaţional

13 mituri despre coronavirus: Organizaţia Mondială a Sănătăţii explică de ce nu sunt adevărate

13 mituri despre coronavirus: Organizaţia Mondială a...

Autor: Eduard Ivanovici

07.03.2020, 08:00 3353

În timp ce ce noul coronavirus continuă să se răspândească şi să prindă oamenii cu garda lăsată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) demontează câteva din miturile create în jurul COVID-19, potrivit Straits Times.

  1. Sunt în stare uscătoarele de mâini să omoare coronavirusul?

Nu. Pentru a te proteja împotriva virusului, trebuie să te speli frecvent pe mâini cu săpun, alcool şi apă. Odată ce ţi-ai curăţat mâinile, trebuie să ţi le usuci cu un prosop de hârtie sau cu uscător cu aer cald.

  1. Pot omorî lămpile cu ultraviolete virusul?

Lămpile cu ultraviolete nu ar trebui folosite pentru a ne steriliza mâinile sau alte părţi ale corpului, de vreme ce radiaţiile de acest gen pot cauza iritarea pielii.

  1. Cât de bune sunt scannerele termice în ceea ce priveşte detectarea oamenilor infectaţi?

Scannerele termice sunt bune pentru detectarea oamenilor cu temperaturi ale corpului peste cele normale, însă pot trece şi 10 zile până cel infectat va prezenta semne de febră.  

  1. Poţi omorî virusul dacă îţi faci baie cu alcool sau clor?

Nu. Alcoolul şi clorul nu vor omorî coronavirusul care deja ţi-a intrat în corp şi îţi pot afecta hainele sau membranele mucoase (ochii sau gura). Fii conştient că alcoolul şi clorul pot fi folosite pentru a curăţa anumite suprafeţe, dar trebuie folosite cu grijă.

  1. Ar trebui să mă simt în siguranţă dacă primesc un pachet din China?

Da. Oamenii care primesc pachete din China nu riscă să fie infectaţi. Din analizele anterioare, ştim că virusul nu supravieţuieşte pentru multe timp pe obiecte, cum ar fi scrisorile sau pachetele.

  1. Pot răspândi animalele de companie virusul?

În prezent, nu există nicio dovadă conform căreia animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, ar putea transmite noul coronavirus. Totuşi, este mereu indicat să îţi speli mâinile după ce ai atins un animal, de vreme ce te poţi proteja de bacterii comune precum E. coli şi salmonella.

  1. Te protejează vaccinurile pentru pneumonie împotriva coronavirusului?

Nu. Virusul chinez este nou şi diferit, având nevoie de propriul remediu. Cercetătorii, ajutaţi de OMS, încearcă să dezvolte un vaccin  pentru COVID-19. Cu toate că nu te pot ajuta împotriva coronavirusului, este total recomandat să te vaccinezi împotriva afecţiunilor respiratorii.

  1. Te poţi proteja de coronavirus dacă îşi clăteşti nasul cu substanţe sărate?

Nu există nicio dovadă că sarea te-ar putea ajuta să ţii la distanţă gripa chineză şi nicio altă infecţie respiratorie.

  1. Vei preveni infecţia dacă mănânci usturoi?

Usturoiul este o mâncare cât se poate de sănătoasă care are unele proprietăţi antibacteriene. Totuşi, nu există niciun studiu conform căruia actuala epidemie poate fi combătută cu usturoi.

  1. Te poate ajuta cu ceva uleiul de susan?

Nu. Există câţiva dezinfectanţi chimici ce poate omorî virusul de pe suprafeţe, printre care se numără dezinfectanţii pe bază de înălbitor sau clor, etanolul de 75%, acidul paracetic sau cloroformul.

  1. În funcţie de vârstă, ce oameni sunt cei mai vulnerabili la virus?

Oamenii de toate vârstele pot fi infectaţi cu COVID-19. Însă persoanele trecute de 65 de ani şi/sau cu alte afecţiuni ale sistemului imunitar sunt mai vulnerabili. OMS recomandă tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, să ia măsuri de prevenire împotriva virusului.

  1. Sunt bune antibioticele pentru tratarea gripei chineze?

Nu, antibioticele funcţionează doar împotriva bacteriilor.  COVID-19 este un virus, iar antibioticele nu ar trebui folosite ca mijloc de prevenire, ci de tratare.

  1. Există vreun medicament pe care l-aş putea folosi pentru a preveni sau trata virusul?

Până în prezent, nu există niciun medicament de acest gen, însă cei infectaţi trebuie să primească tratament constant în spaţii special amenajate. Câteva tratamente se află sub investigaţie şi vor fi testate în lunile următoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO