Business Internaţional

2015, anul scenariilor extreme care au devenit realitate pe piaţa petrolului. Chiar şi FMI vede preţurile căzând la 20 de dolari barilul

Iarna caldă din Europa dă bătăi de cap companiilor de rafinare. Cererea pentru combustibili de încălzit este foarte slabă, dar creşte cea pentru benzină

Iarna caldă din Europa dă bătăi de cap companiilor de rafinare. Cererea pentru combustibili de încălzit este foarte slabă, dar creşte cea pentru benzină

Autor: Bogdan Cojocaru

23.12.2015, 19:17 2491
Preţurile petrolului trec printr-una din cele mai lungi perioade de scădere din istorie şi mulţi analişti cred că declinul nu s-a apropiat nici pe departe de final. Cotaţiile sunt la minimele ultimilor 11 ani.

Oferta este pur şi simplu mult prea mare pentru a fi înghiţită de cerere. Depozitele de stocare a ţiţeiului din Europa sunt umplute aproape de capacitate maximă, iar vapoarele care aduc combustibil sunt trimise înapoi pentru că nu au unde să-şi lase încărcătura.

În plin război pentru cota de piaţă cu statele OPEC, Rusia şi-a împins producţia şi exporturile de ţiţei aproape de maximele istorice.

Luna aceasta s-a întâmplat ceva ce nu s-a mai întâmplat în ultimii patru ani: preţul petrolului american a ajuns la paritate cu Brentul, referinţa internaţională şi de obicei mai scump. Pentru unii analişti, acesta este un semn că piaţa este suprasaturată.

Fondul Monetar Internaţional, una dintre cele mai urmărite instituţii de prognoză, estimează că preţurile ţiţeiului pot coborî până la 20-30 de dolari barilul. Ieri, cotaţiile erau de 36,6 dolari barilul.

În primăvară, Brentul a atins un maxim al anului de peste 70 de dolari barilul. Analiştii de la FMI spun că petrolul iranian va intra masiv pe piaţă după ce sunt ridicate sancţiunile internaţionale impuse Teheranului, scrie The Guardian.

Şi Goldman Sachs menţiona în toamnă nivelul de 20 de dolari pe baril ca pragul de jos extrem care ar putea fi atins la începutul anului 2016.

Paul Christopher, strateg la Wells Fargo Investment Institute, se aşteaptă ca preţurile petrolului american să varieze între 45 şi 55 de dolari barilul anul viitor. „Nu ne aşteptăm ca preţurile să-şi revină dintr-odată dată în 2016“, a spus el pentru The Wall Street Journal.

Analiştii de la Citigroup estimează o cotaţie medie de 48 de dolari pe baril pentru petrolul american şi de 51 de dolari pe baril pentru ţiţeiul Brent.

Agenţia americană pentru Informaţii în domeniul Energiei proiectează pentru 2016 un preţ de 50,9 dolari pe baril. OPEC merge cu predicţiile mai departe în viitor: cotaţiile vor reveni la 95 de dolari pe baril, dar peste  24 de ani. La începutul primăverii, zece bănci intervievate de WSJ estimau că preţul ţiţeiului american va ajunge la sau chiar va depăşi 50 de dolari pe baril în trimestrul patru. Analiştii explică acum că s-au înşelat pentru că au uitat lecţia că declinurile cauzate de cerere pot dura perioade prelungite.

„Nu am văzut multe declinuri ale preţurilor petrolului declanşate de cerere în istoria recentă. Nu cred că lumea a fost pregătită pentru o astfel de situaţie“, spune Miranda Davis, analist la Quintium Advisors.

 

O piaţă „mizerabilă“ pentru rafinăriile europene

Vremea caldă din Europa le aduce rafinatorilor europeni de petrol o piaţă atât  de „mizerabilă“ pentru combustibilul de încălzit încât vapoarele care aduc combustibil din SUA fac cale întoarsă deoarece marfa lor nu este dorită. În schimb, aceeaşi iarnă caldă îmbie la călătorit. Aceasta înseamnă cerere pentru benzină, scrie Bloomberg. „Cererea pentru benzină tocmai a fost stimulată de preţurile reduse ale petrolului, iar oamenii conduc un pic mai mult. Îi ajută vremea caldă. Pe ambele maluri ale Atlanticului aceasta duce preţurile în sus“, spune Steve Sawyer, analist la Facts Global Energy. Franţa a înregistrat în noiembrie cea mai rapidă creştere lunară a vânzărilor de benzină din ultimele 11 luni, de 6,1%. În Italia, vânzările de benzină au urcat cu 2,4% luna trecută, iar în Marea Britanie cu 4,1% în octombrie. În Europa, numărul de zile în care a fost suficient de rece pentru a fi nevoie de combustibil pentru încălzit a fost în perioada 1 septembrie-21 decembrie cu 21% sub medie, potrivit datelor BNP Paribas. În ianuarie, temperaturile din Europa vor fi în cele mai multe zone peste cele normale din cauza intensităţii El Nino şi a curentului jet stream de deasupra Atlanticului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO