Business Internaţional

2020, anul unei posibile ascensiuni surprinzătoare a Europei într-o lume de altfel plină de riscuri

TENDINŢE

2020, anul unei posibile ascensiuni surprinzătoare a...

Autor: Catalina Apostoiu

05.01.2020, 18:34 412

Finalizarea Brexitului va face UE va puternică, exact la timp pentru o întreagă serie de probleme la nivel mondial, scrie James Stavridis, editorialist la Bloomberg.

Există o mulţime de temeri de ordin geopolitic la intrarea în noul an, multe dintre ele destul de evidente. Cu siguranţă Afganistanul, Hong Kongul, Cornul Africii, Iranul, Irakul, Libia, Coreea de Nord şi Venezuela ar putea zgudui pieţele şi chiar declanşa conflicte locale sau regionale. Iar concentrarea atenţiei Departamentului american al Apărării pe o revenire a competiţiei dintre marile puteri este justificată.

Dar ce riscuri ascunse există la adresa SUA şi aliaţilor săi? De asemenea, există oportunităţi cu şanse rezonabile de a îmbunătăţi condiţiile în primul an al acestui nou deceniu?

Mai întâi, pe partea de riscuri, există un potenţial foarte real pentru o serie de atacuri cibernetice coordonate la nivel mondial, scrie Stavridis.

Un al doilea risc serios, în creştere, priveşte mediul. Fiecare an pare să aducă temperaturi mai mari. Iar 2020 ar putea rămâne în istorie ca un punct de turnură în care condiţiile de mediu aflate în deteriorare încep să provoace adevărate crize geopolitice.

Din punctul de vedere al riscurilor geopolitice, lumea ar trebui să stea cu ochii pe Pakistan. Potenţialul unui conflict major între rivale cu capacităţi nucleare din Asia de Sud este în creştere. Există însă şi oportunităţi în noul an, în opinia lui James Stavridis. Una dintre acestea are legătură cu rolul în creştere al femeilor la nivel mondial.

Cealaltă oportunitate este probabil una surprinzătoare şi are legătură cu UE, scrie editorialistul de la Bloomberg.

Deşi Brexitul reduce dimensiunea UE, actul final de retragere ar putea da de fapt proiectului european un impuls. Noul preşedinte al Comisiei Europene, fostul ministru german al apărării Ursula von der Leyen, construieşte o echipă bună, scrie Stavridis.

Economia Greciei, care a tras în jos continentul timp de peste un deceniu, pare să se redreseze sub conducererea unui nou premier energic, Kyriakos Mitsotakis. O schimbare de leadership în Germania,  va aduce o schimbare de gândire în cea mai mare economie a blocului. Preşedintele Emmanuel Macron croieşte o politică de apărare independentă de conducerea SUA.

Deşi vor exista o mulţime de forţe opuse la fel de puternice, 2020 ar putea fi anul în care Europa va începe să-şi revină după ultimii ani dezamăgitori, susţine editorialistul Bloomberg.

Trendurile geopolitice sunt amestecate la început de orice deceniu, însă având în vedere toate tendinţele transnaţionale enumerate, dublate de elementul imprevizibil al administraţiei Trump, primul an al acestui deceniu va avea probabil un impact supradimensionat asupra celorlalţi nouă, scrie  Stavridis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO