Business Internaţional

2020, anul următoarei crize financiare? Este o nouă criză financiară aproape? Părerile sunt împărţite. Miliardarul Paul Singer averti­zează cu privire la o prăbuşire iminentă a pieţelor, dar nu precizează momentul în care se va produce aceasta

Paul Singer: Sistemul financiar mondial se îndreaptă către extremitatea cu risc a spectrului.

Paul Singer: Sistemul financiar mondial se îndreaptă către extremitatea cu risc a spectrului.

Autor: Catalina Apostoiu

01.07.2019, 20:30 6276

Este o nouă criză financiară aproape? Părerile sunt împărţite. Miliardarul Paul Singer averti­zează cu privire la o prăbuşire iminentă a pieţelor, dar nu precizează momentul în care se va produce aceasta.

David Rubenstein, cofondator şi co-preşedinte al Carlyle Group, susţine că în ceea ce priveşte economia americană nu se va produce niciun eveniment cataclismic până după alegerile prezidenţiale din 2020.

David Solomon, CEO al gigantului american Goldman Sachs, nu crede că va exista o criză financiară majoră în 2020. Economia mondială se îndreaptă probabil către un „declin semnificativ al pieţelor“, averti­zea­ză miliardarul Paul Singer, potrivit Bloomberg.

„Sistemul financiar mondial se îndreaptă către extremitatea cu risc a spectrului“, a declarat Singer. „Datoriile la nivel mondial se situează la un record istoric.“

Cofondatorul şi CEO-ul Elliott Manage­ment estimează că va exista o corecţie a pieţelor cu 30-40% când criza va veni, însă acesta arată că nu poate anticipa momentul. Critic frecvent al politicii monetare americane, Singer arată că prăbuşirea pieţelor de la sfârşitul anului trecut generată de creşterea dobânzilor reprezintă primul semn al crizei care va veni. Acesta susţine că banca centrală americană şi alte bănci centrale sunt acum victime ale propriilor politici.

„Nu ar trebui să reducă dobânzile în acest moment, ci ar trebui să facă apel la congrese şi par­lamente din lumea dezvoltată să ia măsuri pen­tru a combate încetinirea creşterii economice.“

La aproximativ un deceniu după criza financiară mondială, băncile centrale din întreaga lume nu mai au probabil prea multe instrumente pentru a impulsiona economia, avertizează la rândul său şeful Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurria, potrivit CNBC.

Acesta adaugă că a venit momentul ca politicile fiscale să joace un rol mai important în stimularea activităţii economice.

Acest lucru înseamnă că ţările care-şi pot permite să cheltuiască fără a-şi pune în pericol finanţele ar trebui să facă acest lucru.

David Rubenstein, cofondator şi co-preşedinte al Carlyle Group, afirmă că în ceea ce priveşte economia americană, nimic catastrofal nu se va întâmpla până după alegerile prezidenţiale din 2020. Referitor la disputa comercială dintre SUA şi China, Rubenstein spune că deşi aceasta îşi pune amprenta asupra ambelor economii, este „100%“ sigur că se va ajunge la un acord.

David Solomon, CEO al Goldman Sachs, nu crede că anul 2020 va aduce o criză financiară, potrivit Les Echos.

„Nu mă aştept la o criză financiară majoră în 2020. În acest moment, există un efort enorm de politică monetară pentru susţinerea creşterii la nivel mondial. Nu văd niciun semn că acesta s-ar încheia în scurt timp. În acest context, riscul ca creşterea economiei mondiale să sufere o inflexiune brutală pe termen scurt ne pare unul redus“, a declarat Solomon.

Solomon crede că scenariul cel mai probabil este ca creşterea economică să sufere o încetinire, care nu se va traduce într-o criză financiară, nici chiar în eventualitatea în care Statele Unite ar reintra în recesiune.

Există totuşi surse de îngrijorare, admite şeful Goldman Sachs. Printre acestea, nivelurile datoriei publice, mediul dobân­zilor foarte scăzute sau chiar negative, tensiunile geopolitice.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO