Business Internaţional

23 iulie, ziua care ar putea dinamita băncile europene

05.07.2010, 23:10 23

Pe data de 23 iulie urmează să fie afişate rezultatele testelorde stres aplicate băncilor europene. Investitorii aşteaptă cuîncordare rezultatele pentru a vedea starea de sănătate asistemului bancar european, iar dacă se dovedeşte că aceasta esteşubredă, o nouă criză ar putea apărea.

Totuşi, oficialii europeni sunt optimişti în privinţa acestorteste, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, afirmândchiar că acestea vor demonstra că băncile europene sunt "solide şisănătoase", scrie BBC News.

Testele aplicate creditorilor au fost reluate după ce mai mulţiinvestitori au pus la îndoială stabilitatea sectorului bancareuropean. Ele sunt menite să arate cum s-ar descurca anumite bănciîn contextul în care criza financiară s-ar repeta. Există încontinuare temeri puternice cu privire la faptul că bilanţurile maimultor bănci din Europa sunt împovărate cu obligaţiuni elene,spaniole şi portugheze, obligaţiuni ce şi-au pierdut semnificativdin valoare pe fondul crizei datoriilor din Europa. Mai mult,băncile se confruntă cu presiuni continue având în vedere cerinţelemai stricte privind necesarul de capital, taxele suplimentare şidiversele reglementări mai drastice ce urmează a fi impuse deguvernele din Europa.

Unii analişti sunt însă de părere că pentru a convinge pieţelede acurateţea testelor, autorităţile europene trebuie să dezvăluiecriteriile folosite pentru evaluarea băncilor. Lagarde a dat însăasigurări că "veţi vedea curând numărul de bănci care au fostsupuse testelor de stres, veţi înţelege criteriile exacte pe carele aplicăm în aceste examinări şi cât de multe presiuni facemasupra sistemului bancar".

Numărul instituţiilor bancare care au fost nevoite să participela aceste teste de stres a fost suplimentat cu încă 60, până la120, în condiţiile în care testele de stres din 2009 au fostaplicate pentru doar 22 de bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO