Business Internaţional

600.000 de euro în 90 de minute. Fotbaliştii spanioli trebuie doar să câştige Cupa Mondială

08.07.2010, 23:14 22

Finala Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud aducefaţă în faţă două echipe europene: Spania şi Olanda. Niciuna dintrecele două nu a reuşit până în prezent să obţină trofeul.

Indiferent de cine va câştiga această cupă, impactul asupraeconomiei europene va fi unul pozitiv, potrivit unui studiu alEuropean SMB.

Campionatul din Africa de Sud ar putea ajuta comaniile mici şimijlocii din toată Europa. Potrivit studiului, mai mult de jumătatedintre respondenţi au spus că muncesc mai eficient şi au mai multchef de muncă după ce echipa lor preferată câştigă meciul.

În cazul în care Spania va câştiga meciul împotriva "Portocaleimecanice", jucătorii, şi aşa printre cel mai bine plătiţi din lume,ar primi o primă de 600.000 de euro, potrivit site-uluigoal.com.

Dacă vor pierde, suma va rămâne la 120.000 de euro. Aceasta estecea mai mare primă vehiculată până în prezent. Sume apropiate fiindanunţate pentru Argentina şi Anglia. Pentru Olanda nu a fostvehiculată nicio sumă.

Olanda

Olanda este considerată de FIFA a patra cea mai puternică echipăde fotbal din lume, la două poziţii după Spania. Şi din punct devedere economic Olanda vine în urma Spaniei, cu un Produs InternBrut de 564,3 mld. euro în 2009, circa jumătate din cel al statuluidin Peninsula Iberică. Spre deosebire de Spania însă, Olanda are oeconomie care a reuşit să iasă din recesiune, iar Fondul MonetarInternaţional estimează pentru acest an o creştere economică de1,3%. Mai mult, dacă este să analizăm nivelul PIB-ului per capita,care indică gradul de dezvoltare al unei economii, Olanda stă maibine. PIB per capita se ridică pentru statul cu capitala laAmsterdam la 28.356, poziţia a opta la nivel mondial şi a patra lanivel european, potrivit FMI. Principalul motor pentru economiaOlandei sunt exporturile. Astfel, în primul trimestru din acest an,valoarea acestora a ajuns la 100,7 mld. euro, în creştere cu 15%comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mai mult, balanţacomercială este pozitivă, valoarea importurilor fiind de 88,7 mld.euro

Spania

Spania, a doua cea mai bună echipă de fotbal din lume, dupăBrazilia, potrivit FIFA, este a patra destinaţie pentruinvestiţiile străine directe de la nivel mondial, potrivit Investin Spain, agenţia naţională însărcinată cu atragerea de investiţii.În perioada ianuarie-noiembrie 2009 investiţiile totale în Spania -atât investiţii străine directe, cât şi investiţii de portofoliu -s-au ridicat la 69,25 mld. euro. Spania a ajuns în finalacampionatului mondial, însă nu se află şi în primele economii alelumii, ba mai mult, este una dintre verigile slabe ale BătrânuluiContinent. Cu o rată a şomajului de circa 20%, cu problemeeconomice severe, Spania se luptă cu recesiunea. Cu toate acestea,după câştigarea semifinalei împotriva Germaniei, spaniolii ieşiţiîn stradă să sărbătorească au dat la o parte problemele. "Suntspaniol, spaniol, spaniol", cântau pe stradă suporterii echipei defotbal, potrivit cotidianului spaniol El Mundo. "Nu am mai trăitasta niciodată, este un moment istoric. Criza să o suporteGermania." Cei 14 milioane de spectatori care au urmărit meciul auuitat că economia va scădea şi în acest an cu 0,4% potrivitestimărilor FMI sau că bursa a pierdut peste 30% de la începutulanului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO