Business Internaţional

A apărut bomba cu neutroni a sistemului financiar global: toate băncile din lume trebuie să declare ce bani au de la americani

A apărut bomba cu neutroni a sistemului financiar global: toate băncile din lume trebuie să declare ce bani au de la cetăţenii americani

Autor: Mediafax

21.08.2011, 13:26 3667

O lege din Statele Unite, destinată găsirii miliardelor de dolari aflate în conturi din paradisuri fiscale ale evazioniştilor, a fost calificată de bănci şi oamenii de afaceri ca "imperialistă" sau "bomba cu neutroni a sistemului financiar global", potrivit Reuters.

Legea, foarte îndrăzneaţă, transformă instituţiile financiare aproape într-o extensie a Fiscului american, situaţie neîntâlnită în alte ţări.

Băncile cu operaţiuni la nivel global şi instituţiile financiare cu activităţi de investiţii au de ales: fie colectează şi transferă date despre clienţii americani cu peste 50.000 de dolari în cont, fie reţin, pentru a transfera Fiscului, 30% din dobândă, dividendele sau randamentele investiţiilor care trebuie plătite clienţilor.

Entităţile străine care vor refuza sau nu vor îndeplini condiţiile vor fi penalizate pentru taxele neplătite cu 40% din suma aflată în discuţie şi o supraveghere sporită din partea Fiscului.

"Legea este un instrument în faţa căruia băncile străine nu au de ales decât să cheltuie zeci de milioane de dolari pentru a ajuta SUA să-şi implementeze propriile legi", a declarat Scott Michel, avocat pentru taxe la firma Caplin & Drysdale din Washington.

Un director general cetăţean american al diviziei din Hong Kong a unei importante companii de investiţii i-a spus avocatului că acesta este "cel mai imperialist act al Americii de la invadarea Insulelor Filipine în 1899".

Potrivit estimărilor, Trezoreria ar urma să obţină fonduri de 7,67 miliarde de dolari în zece ani de pe urma acestei măsuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO