Business Internaţional

A atins inflaţia din Europa vârful? Şefa BCE Christine Lagarde nu crede că inflaţia a atins un vârf, semnalând că vor urma noi majorări de dobânzi

A atins inflaţia din Europa vârful? Şefa BCE Christine...

Autor: Catalina Apostoiu

29.11.2022, 23:09 255

Potrivit Financial Times, analiştii Goldman Sachs cred că o schimbare a modului în care Italia calculează preţurile energiei ar putea împinge inflaţia din zona euro la un nou record de 11% în noiembrie.

Rata inflaţiei a încetinit în cinci state din Germania în noiembrie, sugerând că presiunile asupra costurilor s-au diminuat în cea mai mare economie europeană. Inflaţia s-a aflat în scădere şi în Spania.

Vestea este una bună pentru Banca Centrală Europeană, însă este puţin probabil ca aceasta să slăbească determinarea băncii de a îmblânzi în continuare preţurile.

În Renania de Nord-Westphalia, cel mai populat stat german, inflaţia anuală a încetinit în această lună la 10,4% de la 11% în octombrie. Inflaţia a scăzut uşor şi în alte patru state, notează Reuters.

Costul de trai din Germania s-a aflat în creştere rapidă în ultimele luni, inflaţia atingând un maxim pe 70 de ani, de 10,4%, în octombrie. Experţii spun acum că unele semne ar indica o inversare a acestei tendinţe în următorul an.

În Spania, inflaţia a încetinit pentru a patra lună şi mai mult decât se anticipase, întărind aşteptările privind o încetinire mai generală a preţurilor europene, scrie Bloomberg. Preţurile de consum au avansat cu 6,6% în noiembrie faţă de anul trecut, comparativ cu o creştere de 7,3% în octombrie.

Şefa BCE Christine Lagarde nu crede însă că inflaţia a atins un vârf, semnalând că vor urma noi majorări de dobânzi.

„Cred că există prea multă nesiguranţă pentru a presupune că inflaţia a atins un vârf. M-ar surprinde“, a declarat Lagarde. Aceasta a declarat că BCE a majorat dobânzile în cel mai alert ritm şi că noi majorări sunt necesare pentru a aduce inflaţia înapoi la ţinta de 2% a BCE. Strategii băncii vor anunţa următoarea decizie de politică monetară pe 15 decembrie, când aceştia vor dispune de asemenea de noi estimări privind inflaţia şi creşterea economică.

Aproape toţi economiştii antici­pează că ritmul creşterii preţurilor de consum s-a menţinut la peste 10% în noiembrie, deşi acesta a încetinit probabil pentru prima dată în ultimul an şi jumătate, scrie Reuters.

Investitorii caută semne că apetitul BCE pentru majorări agresive de dobânzi ar putea fi în scădere. Unii membri ai consiliului BCE susţin deja încetinirea ritmului înăspririi politicii monetare, însă alţii crede că nu există spaţiu pentru o temperare.

Potrivit Financial Times, analiştii Goldman Sachs cred că o schimbare a modului în care Italia calculează preţurile energiei ar putea împinge inflaţia din zona euro la un nou record de 11% în noiembrie, ceea ce ar pune presiune pe BCE să-şi menţină ritmul majorărilor.

Pe de altă parte, analiştii ING cred că BCE va opta pentru o majorare cu 50 de puncte bază în decembrie în condiţiile în care semnele de recesiune devin din ce în ce mai clare, iar presiunile inflaţioniste se temperează uşor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO