Business Internaţional

A devenit şi India o putere mondială suficient de matură încât să-şi permită să se ia la trântă cu Occidentul? Rusia este un test

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin alături de premierul Indiei, Narendra Modi şi de liderul Chinei, Xi Jinping.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin alături de premierul Indiei, Narendra Modi şi de liderul Chinei, Xi Jinping.

Autor: Bogdan Cojocaru

18.03.2022, 00:07 3658

India şi-a pus în funcţiune primul reactor  nuclear în 1956, şi-a testat prima bombă atomică în 1974 şi şi-a lansat primul satelit în spaţiu la un an după aceea. A încercat să ajungă pe lună în 2019 şi a cucerit lumea cu filmele produse la Bollywood. Are a doua armată ca mărime din lume după China, ţară cu care este în conflict, şi ambiţia de a deveni superputere mondială. Până să ajungă acolo mai are de crescut şi alianţe de făcut. În războiul dintre Rusia euroasiatică şi Ucraina prooccidentală, considerat un episod important în reechilibrarea ordinii mondiale pe axa Moscova-Beijing, India pare să încline spre tabăra Moscovei.

Rusia are nevoie acum de cât mai mult sprijin din partea aliaţilor săi şi de cât mai mulţi aliaţi pentru că, deşi nu este atacată direct acasă de către Occident, este încolţită în celelalte părţi ale lumii, comercial şi mai ales financiar.

Strategia ţărilor  occidentale pentru descurajarea lui Vladimir Putin în încercarea acestuia de a cuceri Ucraina, bazată în principal pe sancţiuni financiare, secătuieşte Rusia de resurse, inclusiv valută.

Un mod prin care Moscova face rost de bani este de a vinde petrol şi gaze naturale. SUA au renunţat la petrolul rusesc, iar UE caută moduri de a-şi diminua dependenţa de ga­zele naturale şi ţiţeiul importate din Rusia. Aici ar putea interveni, în favoarea Rusiei, India, al treilea mare importator de petrol la nivel mondial. India îşi importă 80% din ţiţeiul consumat, dar foarte puţin vine de la ruşi.

Presa internaţională speculează că Moscova ar putea găsi în India un client pentru ţiţeiul pe care nu i-l vor mai cumpăra ţările care au condamnat invadarea Ucrainei. Companiile indiene de rafinare cumpără mai ales petrol Brent, dar acum ţiţeiul Ural, rusesc, este vândut la discount din cauza incertitudinilor care-l înconjoară. Însă Uralul are nevoie de o tehnologie de procesare aparte. Rusia ar putea fi ajutată de India şi prin stabilirea unui mecanism care să permită folosirea monedei chinezeşti, yuanul, ca referinţă pentru evaluarea tranzacţiilor comerciale efectuate în rupii şi ruble.

Un mecanism de comerţ cu monedele de plată rupii şi ruble ar permite exportatorilor indieni să-şi încaseze banii în rupii, monedele lor, pentru produsele exportate în Rusia, în loc de dolari şi euro, valută la care banca centrală a Rusiei şi sistemul financiar rusesc au accesul restricţionat.

Rusia a fost exclusă din sistemele de plată internaţionale controlate de Occident. Dacă face un astfel de pas, India riscă să atragă asupra ei riposta SUA şi aliaţilor lor, scrie Financial Times.

Guvernul indian, reprezentant al ceea ce este considerat a fi cea mai mare democraţie din lume, nu a condamnat deschis Rusia pentru invadarea Ucrainei. Dar nici nu a aprobat agresiunile, încercând în schimb să-şi urmeze interesele. Iar acestea o aduc mai aproape de Rusia, de la care poate obţine energie ieftină. Cooperarea dintre cele două state este înlesnită de faptul că Rusia este principalul fur­ni­zor de arme pentru armata indiană, chiar dacă ponderea importurilor de armament ru­sesc a scăzut de la 70% la 49% din cauza de­ci­ziei guvernului indian de a-şi diversifica por­to­fo­liul şi de a-şi extinde industria de apărare locală.

Rezultatele tehnologiei de război ruse în faţa celei occidentale folosite în războiul din Ucraina ar putea justifica decizia Indiei.

Nevoia de arme vine de la faptul că una dintre ţările vecine, Pakistan, este şi ea o putere nucleară şi nu este în relaţii bune cu India. Pakistan este considerat în schimb un aliat al SUA. De asemenea, India este în conflict cu China pentru teritorii. De aceea, India a continuat să importe sisteme de apărare antiaeriană cum ar fi rachetele S-400 din Rusia, deşi riscă să atragă pentru acest lucru sancţiuni din partea SUA, notează BBC.

Referitor la stabilirea unui mecanism de comerţ în ruble şi rupii, cerut de exportatorii indieni, guvernul Indiei nu a luat o decizie finală, proiectul fiind în faza de analiză, au explicat pentru FT surse indiene apropiate situaţiei. Acestea sunt convinse că planul va avea succes. India şi URSS au cooperat la scară largă în vremea războiului rece, când banca centrală indiană a operat un mecanism de schimb rupii-ruble timp de aproape două decenii.

De asemenea, instituţia are experienţă în a implementa sisteme de schimb valutar prin care să ocolească sancţiunile occidentale, Unul a permis companiilor indiene să cumpere petrol din Iran, ţară pe care SUA au încercat să o izoleze. De data aceasta, însă, SUA şi aliaţii lovesc Rusia cu sancţiuni mai dure ca oricând. Rubla este în picaj. De asemenea, rupia indiană este instabilă faţă de dolar. Tranzacţiile în aceste monede sunt dificil de făcut. Însă o Rusia slăbită financiar ar putea fi ispită căreia companiile indiene nu-i vor putea rezista.

La nivelul societăţii, deşi guvernul Indiei s-a abţinut de la a critica sau aproba agresiunile Rusiei în Ucraina, există anumite organizaţii care-l susţin pe Putin şi invazia. O teamă printre indieni este că dacă ţara lor nu se va apropia mai mult de Rusia, un stat prieten, o va face China, un stat duşman mai puternic. SUA au avertizat India să nu rămâna „în partea greşită a istoriei“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO