Business Internaţional

A ieşit din tipare: Preţul petrolului începe să crească, dar nimeni nu ştie care este noul preţ ”normal”

A ieşit din tipare: Preţul petrolului începe să...

Autor: Departamentul Economic

26.11.2018, 14:03 186

Preţurile petrolului au crescut luni, reducând din pierderea de aproape 7% din sesiunile anterioare, deşi perspectivele negative ale cererii şi o incertitudinile privind creşterea economică globală au limitat câştigurile.

Ţiţeiul Bent a crescut cu 1,16 dolari, la 59,96 dolari barilul, în timp ce contractele futures au crescut cu 69 de cenţi, la 51,11 dolari/baril.

"Este dificil de spus dacă 60 dolari este noul normal, deoarece nu pare a exista vreun „normal” în acest moment", spune Jack Allardyce, analist de petrol şi gaze la Cantor Fitzgerald.

Cererea globală de petrol, prognozează Agenţia Internaţională pentru Energie, se va ridica la 100 de milioane de barili pe an în 2019, crescând cu 1,4 milioane de barili pe zi, însă estimarea este în scădere faţă de iunie, când a fost de 1,5 milioane de barili pe zi.

Un dolar în creştere, care a redus cererea în economiile emergente, costurile mai ridicate ale împrumuturilor şi ameninţarea la adresa creşterii economice globale, din cauza sporirii tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China au împins investitorii să renunţe la activele strâns aliniate economiei globale, ca acţiunile sau petrolul.

Numai în noiembrie, fondurile speculative au scos din piaţa petrolului peste 12 miliarde de dolari.

"2019 va fi un an încurcat pentru piaţa petrolieră, deoarece grijile legate de perspectiva încetinirii economiei globale şim de supra-aprovizionare vor creşte", au declarat luni analistii de la Fitch Solutions.

Fitch a afirmat că este de aşteptat ca o reducere a producţiei, luată în calcul de OPEC pentru reuniunea din 6 decembrie, "poate să nu fie suficientă pentru a contracara forţele ce duc la scăderea preţurilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO