Business Internaţional

A început căutarea comorilor ascunse ale fostului dictator tunisian

A început căutarea comorilor ascunse ale fostului dictator tunisian

Autor: Gabriel Razi

20.01.2011, 19:29 32

"Elveţia nu doreşte ca centrele sale financiare să fie folositepentru a ascunde banii luaţi ilegal de la populaţie", a spusMicheline Calmy-Rey, ministrul de externe elveţian, care ocupă prinrotaţie şi fotoliul de preşedinte.

Conturi secrete, din Canada până în Orient

Autorităţile tunisiene au blocat toate activele deţinute defostul dictator pentru următorii trei ani, interdicţia implicând şiimposibilitatea de a vinde proprietăţile imobiliare deţinute de BenAli şi de cei din anturajul său.

Militanţii pentru drepturile omului şi partidele din opoziţiedin Tunisia au început căutarea reţelei secrete de conturi şiplasamente financiare a fostului dictator, despre care se crede căs-ar întinde din Canada şi America de Sud până în ţări din OrientulMjlociu.

În paralel, şi un procuror tunisian a deschis o investigaţieindependentă pentru a descoperi locurile unde fostul preşedinte aascuns banii, despre care se crede că provin din actele de corupţiedin timpul celor 23 de ani în care s-a aflat la cârma statuluinord-african.

Avere de patru miliarde de euro

Revista americană Forbes estimează că averea fostului preşedinteşi a familiei sale se ridică la peste 3,7 milioane de euro (5miliarde de dolari). Fosta primă doamnă Leila Trabelsi a părăsitţara după izbucnirea revoltelor de stradă cu 1,5 tone de aur învaloare de 50 de milioane de euro, conform unor zvonuri careulterior au fost dezminţite de banca centrală tunisiană.

Site-ul WikiLeaks, care a făcut mai multe dezvăluiri privindactele de corupţie ale fostului dictator, a descris clanul condusde cuplul Ben Ali-Trabelsi ca pe o "cvasimafie". Fosta primă doamnăprovine dintr-o familie cu 11 fraţi, toţi membrii familiei sale, dela nepoţi la veri şi fraţi vitregi au profitat de controlul totalal cuplului prezidenţial asupra economiei tunisiene.

Zine El Abidine Ben Ali a fost nevoit să părăsească Tunisia dupăce populaţia a recurs la proteste de stradă, fiind nemulţumită denumărul mare de şomeri, de preţurile mari ale alimentelor, politicaautoritară a fostei administraţii şi de corupţie. Estimările aratăcă 13% din tunisieni nu îşi vor găsi loc de muncă în acest an.Tunisia se află pe locul 65 în funcţie de gradul de percepţie acorupţiei într-un studiu derulat în 180 de ţări de cătreTransparency International.

Fostul dictator tunisian, în vârstă de 74 de ani, s-a refugitatalături de familie în Arabia Saudită, unde a fost primit de cătreregele Abdullah Bin Abdulaziz după ce în Franţa nu a primit azilpolitic.

33 de membri ai familiei fostului preşedinte au fostarestaţi

Treizeci şi trei de membri ai familiei fostului preşedintetunisian, suspectaţi de "crime contra Tunisiei", au fost arestaţiîn ultimele zile, a anunţat televiziunea naţională, citând o sursăoficială. O anchetă va fi demarată pentru ca aceşti apropiaţi aifostului preşedinte să fie aduşi în faţa justiţiei, a adăugat sursacitată. Televiziunea tunisiană a difuzat imagini cu numeroasebijuterii, ceasuri şi carduri bancare internaţionale confiscate întimpul arestărilor, ale căror circumstanţe nu au fost precizate.Stilouri care trag gloanţe reale au fost de asemenea confiscate.Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO