Business Internaţional

„A intrat ca un căţeluş care poartă un mesaj important din partea stăpânului“: Hollande aruncă cu cifre şi cerşeşte ajutorul oamenilor de afaceri pentru a-şi salva economia şi preşedinţia

„A intrat ca un căţeluş care poartă un mesaj...

Autor: Ioana Tudor

15.01.2014, 20:05 1984

Într-un eveniment considerat a fi şansa lui de a-şi salva preşedinţia, preşedintele Franţei, socialistul François Hollande, şi-a schimbat radical discursul politic pro­miţând reducerea cheltuielilor publice, iar angajatorilor taxe mai mici în schimbul angajamentului acestora de a participa la salvarea economiei.  

Într-o conferinţă de presă la care au fost prezenţi aproximativ 600 de jurnalişti, Hollande a prezentat cifre, dar nu şi modul concret prin care va ajunge la ele. Însă el a insistat asupra unui „pact de responsabilitate“, sprijinit de cea mai puternică asociaţie patronală franceză, MEDEF, prin care guvernul se angajează să diminueze cheltuielile cu forţa de muncă ale companiilor şi birocraţia dacă acestea înfiinţează locuri de muncă.

Ţinta acestor măsuri este revigorarea economiei, încurajarea investiţiilor şi reducerea ratei şomajului, aflată la nivel record, obiective până acum ratate de guvern, însă miza evidentă a schimbării la 180 de grade a discursului politic al lui Hollande, până acum susţinător al proiectelor sociale, este restabilirea legăturilor amiabile cu o tot mai nemulţumită clasă de business şi reconfigurarea propriei poziţii, având în vedere că preşedintele pierde din popularitatea deja şubrezită de lipsa sa de viziune şi de lipsa rezultatelor reformelor din prima parte a mandatului său.

„Cum putem conduce o ţară dacă antreprenorii nu fac angajări?“

Hollande a promis că va reduce gradual cu 30 de miliarde euro, până în 2017, taxele pe forţa de muncă plătite de angajatori, fără însă ca ajutoarele sociale oferite familiilor să fie di­minuate. „Cum putem conduce o ţară dacă antre­prenorii nu fac angajări? Cum putem redistribui dacă nu avem resurse?“ a spus preşedintele, citat de The Wall Street Journal. Potrivit lui Hollande, până în 2017, an care marchează sfârşitul mandatului său, companiile franceze nu vor mai fi obligate să plătească factura anuală de 35 mld. euro pentru generosul program social francez de susţinere a familiilor.

El a precizat că va finanţa tăierile prin reducerea cheltuielilor, fără însă a spune şi cum va face aceasta. Analiştii cred că noile măsuri vor contribui cu doar 15 mld. euro la reducerile de taxe deja aplicate. „Trebuie să facem totul pentru a susţine angajările. Aceasta este prioritatea mea“, a spus Hollande. El a adăugat că obiectivul său este acela de a ajunge la convergenţă socială şi economică cu Germania.

„Este doar o continuare a politicii pe care o aplică de câteva luni“, a explicat Dominique Barbet, economist al băncii BNP Paribas.

„Am fost ales cu ajutorul Stângii şi continuu să fiu un Socialist“

Preşedintele francez promite reducerea cheltuielilor publice cu 50 mld. euro în perioada 2015-2017, precizând că tăierea va fi făcută prin reanalizarea tuturor cheltuielilor publice, inclusiv a cheltuielilor autorităţilor locale, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. „În 2014, anul acesta, vom economisi 15 mld. euro“, a spus Hollande, adăugând că în perioada 2015-2017 vor urma reduceri eşalonate de 50 mld. euro.

Reformele de revigoarare a economiei implementate de Hollande începând cu 2012, anul alegerii în funcţia de preşedinte, au fost centrate pe creşterea taxelor, ceea ce a împovărat companiile, în timp ce măsurile de reducere a cheltuielilor au primit puţină importanţă. Rezultatul a fost că Franţa, a doua economie europeană ca mărime, a pierdut teren în faţa Germaniei riscând să devină noul om bolnav al Europei după ce economia ţării s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea al anului trecut, iar rata şomajului a atins maximul ultimilor 16 ani. Schimbarea de stategie a lui Hollande este comparată cu politici laburiste pe care le-a adoptat fostul premier britanic Tony Blair şi cu reformele fostului cancelar german Gerhard Schroder din 2004, însă Hollande a negat convertirea la „liberalism“, potrivit The Telegraph. „Am fost ales cu ajutorul Stângii şi continuu să fiu un Socialist“, a spus el.

„Se numeşte social-democraţie... iar social democraţia e de stânga“

Hollande a fost imediat penalizat pentru noua sa atitudine pro-business. Extrema stângă franceză l-a acuzat de trădare, în timp ce Marine Le Pen, lider al formaţiunii de extremă dreaptă Frontul Naţional, l-a criticat pe Hollande spunând că acesta se converteste la economia „ultra-liberală“.

„Se numeşte social-democraţie... iar social-democraţia e de stânga“, a explicat ministrul finanţelor Pierre Moscovici pentru postul de televiziune LCI, luându-i astfel apărarea lui Hollande, care în campania electorală se declarase „inamic al sistemului financiar“.

„Ceea ce se propune este un compromis social ... o accelerare, o amplificare a liniei noastre,“ a adăugat Moscovici.

Social-democraţia este un termen folosit pentru a descrie eforturile de creare a structurilor de ajutor şi solidaritate socială într-o economie capitalistă.Termenul este folosit mai ales în Germania şi se regăseşte în numele principalului partid de stânga de aici.

Economiştii independenţi aprobă noua strategie a lui Hollande, dar se întreabă dacă guvernul va tăia într-adevăr cheltuielile publice şi dacă reducerile vor aduce o schimbare.

Hollande vrea ca zona euro să aibă un „guvern adevărat“

Problemele europene au ocupat o mare parte din discursul lui Hollande, cu accent pe repornirea motorului franco-german al UE şi întărirea convergenţei sociale şi fiscale în zona euro, potrivit EurActiv.

Referindu-se la guvernanţa economică a UE, subiect de disensiune între Hollande şi cancelarul german Angela Merkel pe tema necesităţii schimbării tratatului, preşedintele francez a spus că vrea un guvern în adevăratul sens al cuvântului pentru zona euro. „Trebuie să progresăm către o uniune economică şi monetară, cu o zonă euro care să aibă un guvern adevărat ale cărui obiective să fie creşterea şi angajările şi care să aibă şi competenţe fiscale capabile să susţină acţiunile noastre “, a spus Hollande.

De asemenea, el a propus înfiinţarea unei companii franco-germane care să ajute cele două ţări să implementeze noi politici energetice de încurajare a producerii energiei verzi pentru a reduce dependenţa de energia nucleară.

Hollande este ridiculizat în presa anglo-saxonă

Lipsa de popularitate a lui Hollande, perceput ca un lider slab, lipsit de carismă şi determinare, reiese şi din portretele pe care i le fac publicaţiile străine, cu precădere cele anglo-saxone, şi din tonul sarcastic pe care acestea îl adoptă. „Preşedintele a intrat cu paşi grăbiţi, mărunţi şi hotărâţi, ca un câine care poartă un mesaj important din partea stăpânului”, scrie The Telegraph

într-un articol în care descrie conferinţa de presăa lui Hollande. Presa străină se declară totodată dezamăgită de prestaţia celor 600 de jurnalişti prezenţi la eveniment, care n-au reuşit să-l facă pe Hollande să răspundă la întrebările legate de posibila sa relaţie amoroasă secretă. „Ar scăpa atât de ieftin în Marea Britanie sau Statele Unite?” se întreabă The Guardian.

François Hollande, preşedintele Franţei, a anunţat într-o conferinţă de presă la care au participat 600 de jurnalişti plus membrii guvernului că doreşte:

  • reducerea cheltuielilor publice cu 50 mld. euro în 2015-2017;

  • reducerea taxelor cu munca plătite de companii până în 2017, cu un impact de 30 mld. euro;

  • reducerea ratei şomajului;

  • eliminarea risipelor din sistemul de sănătate prin reducerea vizitelor nenecesare la medic şi a reţetelor medicale, precum şi prin creşterea folosirii medicamentelor generice;

  • accelerarea cooperării dintre Germania şi Franţa;

  • un guvern pentru zona euro.

Despre afacerea sentimentală în care este implicat în acest moment, motivul principal pentru care au fost atât de mult jurnalişti din întreaga lume, nu a spus nimic.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO