Business Internaţional

A mai dispărut unul dintre artizanii UE: Jacques Chirac, celebrul preşedinte al Franţei, care a ajuns să fie condamnat pentru corupţie într-un caz de când era primar al Parisului, a murit la 86 de ani

A mai dispărut unul dintre artizanii UE: Jacques Chirac,...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

26.09.2019, 13:29 639

Jacques Chirac, preşedinte al Franţei în perioada 1995-2007, a decedat joi, la vârsta de 86 de ani, a anunţat familia fostului lider de la Palatul Elysee, potrivit presei internaţionale.

Primar al Parisului, ministru, prim-ministru şi în cele din urmă preşedinte, cariera politică excepţională a lui Jacques Chirac s-a desfăşurat pe parcursul a peste 40 de ani, însă în ultimii ani ai vieţii sale a fost vizat de acuzaţii de corupţie.

"Preşedintele Jacques Chirac a murit în această dimineaţă, înconjurat de familie, în linişte", a declarat ginerele fostului lider francez.

Chirac a avut două mandate de preşedinte, perioada în care Franţa a adoptat moneda unică europeană. Totodată, este cunoscut pentru faptul că s-a opus intervenţiei americane în Irak, în anul 2003.

După părăsirea Palatului Elysee, Jacques Chirac a fost vizat de o anchetă privind presupuse angajări fictive realizate de acesta în perioada cât a fost primar al capitalei Franţei. În 2011, fostul preşedinte a primit o sentinţă cu suspendare pentru abuz de încredere şi deturnare de fonduri publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO