Business Internaţional

A venit euroiarna

A venit euroiarna

Autor: Catalina Apostoiu

23.01.2019, 00:03 684

Moneda unică europeană a scăzut în raport cu fiecare dintre monedele grupului de 10 din afara Europei în con­di­ţiile în care creşterea mai lentă a zonei euro, stagnarea infla­ţiei şi persistenţa riscurilor politice îi ţin pe investitori deoparte.

Între timp, randamentele obligaţiunilor se menţin în apro­piere de cel mai scăzut nivel din doi ani, pregătind terenul pentru dobânzi „adânc negative“ în următoarele şase luni, po­trivit Citigroup. Mai multe bănci anticipaseră că euro va creşte puternic în acest an pe fondul convingerii că banca cen­trală americană va lua o pauză în majorarea dobânzilor, iar Banca Centrală Europeană va majora costurile de fi­nan­ţare pentru prima dată în opt ani. Şi totuşi, în Germania co­men­zile fa­bri­ci­lor şi producţia industrială au scăzut peste aştep­tări, de­terminându-i pe analişti să-şi revizuiască pers­pec­tivele. Noul scepticism este reflectat pe pieţe, investitorii pre­vi­zionând că BCE va evita orice majorare de dobânzi în acest an.

Perspectivele sunt atât de sumbre, încât administratorul ger­man de active Wirtgen Invest vede yieldurile obliga­ţiu­nilor devenind negative înainte de sfârşitul acestui tri­mestru, o recesiune la nivel mondial fiind aşteptată în acest an.

Euro a pierdut 0,9% în raport cu dolarul în ianuarie, la aproximativ 1,1370, după ce s-a depreciat cu 4,5% anul trecut.

Deşi BCE a anunţat că vede dobânzile menţinându-se la minime record „cel puţin până la sfârşitul verii“, investitorii se aşteaptă la o majorare de-abia în trimestrul II al anului viitor. La reuniunea din decembrie a BCE, preşedintele acesteia Mario Draghi admitea că noile date sunt „mai slabe decât cele aşteptate“ şi că „aceasta ar putea sugera o încetinire a creşterii în perspectivă“.

Economia zonei euro a avansat cu un ritm anual de 1,6% în T3, 2018, cel mai lent din 2014. Datele slabe vor apăsa asupra monedei euro, potrivit SocGen.

Pentru Citigroup, încetinirea recentă a zonei euro sugerează posibilitatea ca indicatorul privind sectorul manufacturier să scadă la 48 în următoarele patru-cinci luni. Iar dacă această scădere se va suprapune peste un declin al inflaţiei la niveluri nemaiînregistrate din 2016, investitorii s-ar putea confrunta încă o dată cu yielduri de 0% sau sub 0%, anticipează banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO