Business Internaţional

AB InBev preia SABMiller pentru 107 mld. $

AB InBev preia SABMiller pentru 107 mld. $

Autor: CătăIina Apostoiu

12.11.2015, 00:00 2676
Anheuser-Busch InBev a lansat o ofertă oficială de 107 miliarde de dolari pentru SABMiller, marcând astfel încheierea unui acord îndelung anticipat ce combină cei mai mari producători de bere ai lumii într-o companie care controlează aproximativ jumătate din profitul industriei, scrie Bloomberg. Pentru a obţine ok-ul autorităţilor, Molson Coors Brewing va achiziţiona pachetul de 58% deţinut de SABMiller în cadrul MillerCoors pentru 12 miliarde de dolari. Producătorul Budweiser are în vedere reduceri anuale de costuri de 1,4 miliarde de dolari.

Companiile nu au precizat care va fi numele noii entităţi sau dacă echipa de management a SABMiller va rămâne. Supranumită „Megabrew“ de către analişti, noua companie va fi cel mai mare producător de bunuri de larg consum de bază după câştiguri, potrivit Exane BNP Paris, generând profituri de aproximativ 25 miliarde de dolari. Noul producător de bere va deţine prima sau a doua poziţie în 24 dintre cele mai mari 30 pieţe de bere din lume. Acordul „promite să transforme întreaga industrie a producţiei de bere“, afirmă Jon Copestake, analist al Economist Intelligence Unit. „Separarea diviziei nord-americane va mulţumi autorităţile americane într-o oarecare măsură, însă vor rămâne obstacolele legate de mărimea fuziunii“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO