Business Internaţional

Abu Bakr al-Baghdadi nu pare să fie printre liderii SI ucişi în raidul aerian din Irak

Abu Bakr al-Baghdadi nu pare să fie printre liderii SI...

Autor: Ioana Bojan

11.10.2015, 19:13 395

Irakul a anunţat anterior că forţele aeriene irakiene au bombardat un convoi cu care se deplasa liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, în provincia Anbar, din vestul Irakului, precizând că soarta acestuia nu este cunoscută deocamdată.

Armata Statelor Unite a refuzat să comenteze anunţul armatei irakiene.

"Forţele aeriene irakiene au bombardat convoiul teroristului Abu Bakr al-Baghdadi în timp ce se îndrepta spre Karabla, pentru a participa la o reuniune cu comandanţii SI", se arată în comunicat.

Karabla este un oraş din provincia irakiană Anbar, un fief al grupării Stat Islamic.

Armata a precizat că forţele aeriene au bombardat de asemenea locul în care Baghdadi urma să se întâlnească cu comandanţii grupării Stat Islamic, în apropiere de frontiera siriană.

"Locul întâlnirii a fost de asemenea bombardat şi mulţi dintre liderii grupării au fost ucişi sau răniţi. Soarta asasinului al-Baghdadi este necunoscută, acesta fiind luat de un vehicul. Starea sănătăţii sale este încă neclară", a precizat armata.

Un luptător al grupării SI, contactat telefonic, a declarat că nu poate confirma dacă Baghdadi se afla în convoiul bombardat, dar a adăugat că gruparea va continua să lupte, indiferent de soarta sa: "Chiar dacă a fost transformat în martir, nu va afecta Statul Islamic. Vom pierde un lider, dar sunt mii de Baghdadi", a afirmat luptătorul.

"În fiecare minut se naşte câte un lider în Statul Islamic", a adăugat el.

Gruparea Stat Islamic a ocupat teritorii vaste în Siria şi Irak, unde a proclamat un califat. Baghdadi, care conduce SI din 2010, susţine că a acceptat jurămintele de credinţă din partea mai multor susţinători din Libia, Egipt, Yemen, Arabia Saudită şi Algeria.

Informaţii potrivit cărora al-Baghdadi a fost vizat de atacuri aeriene au mai aparăut de două ori în ultimul an. În noiembrie, oficialii irakieni au afirmat că acesta a fost rănit într-un raid aerian. În martie, Ministerul irakian de Interne a anunţat că forţele aeriene irakiene l-au rănit pe al-Baghdadi într-un atac aerian asupra oraşului Al-Qaem.

De fiecare dată, însă, pe reţelele de socializare au apărut înregistrări audio cu al-Baghdadi, la numai câteva zile după raidurile respective.

În octombrie 2011, Statele Unite l-au catalogat oficial pe al-Baghdadi drept "terorist" şi au oferit o recompensă de zece milioane de dolari pentru informaţii care conduc la capturarea sau uciderea sa.