Business Internaţional

Abu Dhabi are de acum propriul Luvru, de peste un miliard de euro

Abu Dhabi are de acum propriul Luvru, de peste un miliard...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.09.2015, 00:04 1600
Odată cu punerea ultimei piese, în formă de stea, în giganticul puzzle arhitectural al domului s-a încheiat construcţia complexului muzeal Luvru din Abu Dhabi, un proiect controversat de peste un miliard de euro şi de 64.000 de metri pătraţi realizat cu ajutorul Franţei.

Proiectul a fost conceput de arhitectul francez Jean Nouvel şi este controversat din cauza abu­zurilor privind drepturile omului şi ale muncitorului raportate de organizaţiile de profil. Inaugurarea muzeului, amânată de mai multe ori, a fost de data aceasta progra­mată pentru 2016, însă nu există încă o dată precisă. Iniţial, deschi­derea ar fi trebuit să aibă loc în decembrie 2015, scrie publicaţia franceză Le Figaro.

„Faţada exterioară, formată din 4.481 de stele, a fost finalizată“, a anunţat Compania de Investiţii şi de Dez­voltare a Turismului, care depinde pentru finanţare de gu­vernul Emiratelor Arabe Unite.

Domul viitorului muzeu este format din piese din aluminiu şi din oţel inoxidabil în formă de stele. Cele mai mari au peste 13 metri în dia­metru şi o greutate care depă­şeşte 1,3 tone.

„Suntem foarte mândri de progresul realizat şi este remarcabil să vedem cum con­ceptual lui Jean Nouvel a devenit realitate“, a afirmat preşedintele Com­paniei, Ali Majed Al Man­soori. Acesta a făcut turul şan­tierului împreună cu arhitectul.

În următoarele luni se va lucra la finisaje, la instalarea vitrinelor pentru expoziţii şi galerii şi la finalizarea spaţiului destinat perso­nalului administrativ.

Din imensitatea Luvrului din Abu Dhabi, 6.000 de metri pătraţi vor fi destinaţi colecţiilor perma­nente şi 2.000 de metri pătraţi expoziţiilor temporare.

Paris şi Abu Dhabi au semnat în 2007 un acord fără precedent pe 30 de ani pentru conceperea şi pu­nerea în funcţiune de către Agenţia Muzeelor Franceze a Luvrului din Emirate. Acordul are o valoare totală de peste 1 mld. euro, din care 500 mil. euro reprezintă costul construcţiei muzeului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO