Business Internaţional

Accor - strategie ofensiva de 1,7 mld. euro

10.03.2005, 00:00 45

Accor a anuntat ca isi va majora bugetul destinat expansiunii cu aproape 40%, pana la 1,7 miliarde de euro. Suma va fi alocata pe perioada 2005-2007 cu scopul de a spori numarul de camere de hotel pe care le administreaza cu 20%, pana la 550.000, informeaza Financial Times.


De asemenea, grupul de servicii hoteliere si de odihna a precizat ca va aplica un nou management strategic in domeniul imobiliar si ca un fond privat de investitii, Colony Capital, va investi un miliard de euro in companie.


Anunturile au venit pe fondul unei cresteri a profitului operational si a profitului inainte de impozitare, insa profitul net s-a diminuat cu 11,5%, la 239 de milioane de euro, datorita pierderilor din actiunile detinute in Compass, grupul de catering.


In ceea ce priveste activitatea hoteliera, Accor intentioneaza sa isi intareasca pozitia in Europa, dar si sa castige cota de piata in zone cu un ritm de dezvoltare alert cum ar fi China, India, Rusia, Orientul Mijlociu si America Latina. In serviciile oferite, investitia de 300 de milioane de euro din ultimii trei ani a fost menita asigurarii unui loc intre primele companii dupa criteriul calitatii managementului resurselor umane.


Intr-o tranzactie cu consortiul Fonciere des Murs, Accor va schimba contractele fixe de inchiriere, in contracte de inchiriere variabile pentru un numar de 128 de hoteluri din Franta.


In 2006 se estimeaza ca aproape 75% din hotelurile brandului Sofitel se vor afla sub contracte de management cu Accor, fata de 62% in 2004. In plus, grupul are ca obiectiv ca un procent de 15% din hotelurile din brandul Novotel si Mercure sa se afle sub contracte de inchiriere variabile pana la aceeasi data, fata de ponderea de doar 1% in prezent.


Colony va face o infuzie de capital de un miliard de euro in Accor printr-o combinatie de instrumente financiare. Injectia de capital, aprobata de consiliul director, va intari relatia dintre cele doua companii care exista din 1998.


In 2004, Accor a inregistrat un profit inainte de impozitare cu 13% mai mare, de 592 de milioane de euro si un castig inainte de deducerea impozitelor, dobanzii si amortizarii (EBITDA) cu 5,3% mai mare, de 1,86 miliarde de euro.


Anul trecut Accor a achizitionat 28,9% din actiunile Club Medite-rranee si a patruns pe piata britanica a voucherelor cumparand compania Capital Incentives.


Rezultatele trimestrului patru indica o intensificare a activitatilor hoteliere din clasa medie si de varf in Franta si a celor ale segmentului economic in SUA.


In general, piata serviciilor hoteliere din categoria medie si de top a avut o variatie larga de la tara la tara, cu o crestere slaba in majoritatea lor.


Date fiind semnalele favorabile de pe piata, conducerea a recomandat un dividend ordinar de 1,05 euro pe actiune, egal cu cel de anul trecut, la care se adauga un supliment de 25 de eurocenti. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO