Business Internaţional

Achizitia ABN Amro, cea mai mare tranzactie din sectorul bancar, a fost o eroare, se scuza fostii sefi ai Royal Bank of Scotland

10.02.2009, 17:00 47

Fred Goodwin, fostul director executiv al Royal Bank of Scotland (RBS), si fostul sef al creditorului HBOS, Andy Hornby, au fost audiati ieri de membrii Parlamentului britanic, care vor sa afle cauzele care au generat decaderea marilor institutii financiare din Regat, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Sub conducerea lui Fred Goodwin, RBS a fost fortata sa apeleze la ajutor din partea guvernului, in timp ce HBOS a fost preluata de rivala Lloyds TSB printr-o tranzactie instrumentata de stat. Dupa ce a transformat RBS intr-una dintre cele mai mari institutii la nivel mondial, Goodwin a ajuns tinta criticilor pentru ca si-a dat acordul pentru preluarea ABN Amro, miscare care a adus banca britanica pe marginea prapastiei falimentului.
Audierea de ieri a fost prima in care doi executivi ai unor banci britanice au facut dezvaluiri in fata membrilor Parlamentului cu privire la colapsul institutiilor pe care le conduceau. Goodwin a declarat ca a el insusi a pierdut 5 mil. lire sterline din septembrie 2007 incoace, ca urmare a deprecierii actiunilor RBS si ca este necajit din cauza suferintelor pe care le-a creat colegilor sai.
Intrebat daca banca ar mai fi avut aceleasi probleme in conditiile in care ar fi fost condusa de o alta persoana, fostul sef al RBS a insistat asupra faptului ca isi accepta "in totalitate responsabilitatea". In acelasi timp, el a subliniat ca banca se afla intr-o situatie foarte buna inainte de prabusirea Lehman Brothers si de colapsul pietelor bursiere in toamna anului trecut. "Am fost prinsi de acest val", a recunoscut Goodwin. "A fost o cadere rapida si foarte abrupta", a adaugat el.
Intrebat despre sistemul de management al riscului din cadrul HBOS, Hornby nu a reusit sa ofere raspunsuri suficient de multumitoare pentru legislatorii britanici. "Nu este nimic in neregula cu voi, totul se datoreaza unei prabusiri a intregii piete. Chiar credeti acest lucru?", a intrebat George Mudie, membru al Partidului Laburist, vizibil iritat de incercarile de a se dezvinovati ale bancherilor.
"Chiar credem ca am fost foarte atenti la semnalele de alarma care ne parveneau", a sustinut acesta.
Intrebat in ce masura era calificat sa ocupe functia de director executiv al HBOS, Hornby a explicat ca inainte de a ajunge in top a petrecut cativa ani buni in cadrul bancii si ca echipa sa de conducere avea, cumulat, "peste 150 de ani de experienta" in cadrul institutiei.
Colin Breed, membru al Partidului Liberal Democrat, l-a intrebat pe Tom McKillop, fostul presedinte al RBS, despre componenta consiliului de conducere al bancii. Acesta a admis ca multi dintre executivii bancii nu aveau calificare in segmentul bancar. Cat despre el, fostul executiv din industria farmaceutica a conchis ca nu poate fi considerat un bancher de investitii. In acelasi timp, McKillop - acuzat de o parte a membrilor Parlamentului ca a distrus RBS prin decizia de a cumpara ABN Amro - a fost intrebat cat a platit banca peste pretul real al rivalului olandez.
"Am cumparat in momentul in care piata se afla la apogeu, asadar totul a fost o eroare. Tot ce am platit a fost in plus. Ce diferenta ar fi daca as spune, de exemplu, ca am platit cu 50% mai mult? Ne pare rau ca am cumparat ABN Amro", a venit raspunsul direct al fostului executiv al RBS. Achizitia ABN Amro de catre un consortiu condus de RBS pentru suma de 100 mld. dolari a fost cea mai mare tranzactie din sectorul bancar incheiata vreodata.
Daca in ultimii ani, bancile s-au preocupat de rascumparari de actiuni, de plata dividendelor si de eficientizarea balantelor contabile, sfarsitul lui 2007 a generat o schimbare brusca de directie, institutiile financiare devenind preocupate de nivelul capitalului detinut, au sustinut ei.
 
Bonusuri de doar 25.000 £
Bonusurile sub forma de cash acordate bancherilor britanici vor fi limitate la 25.000 de lire sterline (28.700 de euro), conform planurilor avute in vedere de Trezoreria britanica, scrie Guardian. Trezoreria doreste ca Royal Bank of Scotland, acum detinuta in procent de 68% de guvern, sa-si tina sub control bonusurile intr-un an in care aceasta urmeaza sa inregistreze pierderi de miliarde de lire sterline. Ministrii incearca sa negocieze impunerea unei limite de 25.000 de lire sterline asupra bonusurilor sub forma de cash, restul fiind acordat sub forma de optiuni pe actiuni. In acelasi timp, guvernul incearca sa influenteze amploarea bonusurilor acordate in cadrul bancilor pe care nu le controleaza cerand oricarei institutii care solicita asigurari pentru a-si acoperi activele cu probleme sa semneze un acord cu trezoreria privitoare la bonusuri in schimbul primirii asigurarilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO