Business Internaţional

Acord final între doi giganţi: AT&T va plăti 85,4 mld. de dolari pentru preluarea Time Warner. Acum doi ani şeful AT&T a fost la Bucureşti, unde a avut o cină privată cu Hrebenciuc şi Ponta

Acord final între doi giganţi: AT&T va plăti 85,4 mld....

Autor: Bianca Dorobanţu

23.10.2016, 14:43 935

Gigantul telecom AT&T va cumpăra Time Warner pentru 85,4 mld. dolari, conform WSJ, iar tranzacţia va transforma AT&T într-un imperiu media şi al telecomunicaţiilor.

AT&T va plăti 107,50 dolari per acţiune, iar cele două companii au declarat că se aşteaptă ca acordul să fie finalizat până la sfârşitul anului 2017. Executivul AT&T, Randall Stephenson va fi la conducerea companiei nou-formate.

„Conţinutul premium întotdeauna câştigă. Mai întâi a fost pe marile ecrane, apoi pe cel al televizorului, iar acum este pe cel al telefonului mobil”, spune Stephenson, şeful AT&T, de 56 de ani.

CEO al AT&, Randall Stepehnson a fost acum doi ani la Bucureşti unde a avut o cină cu Viorel Hrebenciuc şi Victor Ponta.

Preşedintele gigantului american de telecomunicaţii AT&T a fost la Bucureşti. Compania ar putea deschide un centru în România

Acordul reprezintă o victorie pentru Jeff Bewekes, CEO al Time Warner, de 64 de ani, care a refuzat acum doi ani o ofertă de cumpărare de la 21 Century Fox pentru 85 de dolari per acţiune.

Conglomeratul Time Warner este principalul acţionar al CME (Central European Media), cel mai mare operator TV din Europa Centrală şi de Est. CME este principalul acţionar al PRO TV, liderul pieţei de televiziune din România. 

„Cele două companii sunt complementare şi pot aduce o nouă abordare în ce priveşte modul în care funcţionează industria media şi a telecomunicaţiilor”, a spus Randall Stephenson, CEO al AT&T, conform Bloomberg.

Tranzacţia va permite companiei AT&T să se extindă şi mai mult, iar preluarea canalelor HBO, CNN sau Warner Bros Studio din portofoliul Time Warner  face ca AT&T să fie proprietar de conţinut şi nu doar un distribuitor de conţinut video.

„Când am discutat prima dată despre acest acord ne-am gândit că ar fi unic şi că merită să vedem cum putem alătura cele două companii pentru a crea ceva diferit. Negocierea a mers repede”, a mai spus Stephenson sâmbătă seara.

Executivii celor două companii s-au întânit în ultimele două săptămâni pentru a discuta tranzacţia, care vine la un an după ce AT&T a devenit cel mai mare distribuitor de servicii cu plată de televiziune din SUA după ce a cumpărat DirecTV pentru 48,5 mld. dolari.

„Tranzacţia va aduce schimbări mari la nivel de abordare şi ne permite să experimentăm şi mai mult, oferindu-ne mai multe din punct de vedere financiar. Cred că va atrage multe proiecte moderne şi noi talente”, spune Jef Bewkes, CEO al Time Warner. 

Tranzacţia dintre cele două companii este evaluată la un preţ final de 108,7 mld. dolari, incluzând datoria netă a Time Warner.

Capitalizarea bursieră a lui AT&T este de 230 mld. dolari, iar cea a Time Warner este de 69,6 mld. dolari. 

Richard Plepler, şeful HBO: Conţinutul şi versatilitatea, cheile în competiţia cu companiile născute digital

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO