Business Internaţional

Acord istoric la Budapesta: Băncile acceptă să împartă cu guvernul pierderile din fixarea cursului de schimb

Acord istoric la Budapesta: Băncile acceptă să împartă cu guvernul pierderile din fixarea cursului de schimb

Autor: Radu Racu

16.12.2011, 14:17 1880

Guvernul de la Budapesta a ajuns la un acord cu băncile de pe piaţa locală pentru împărţirea poverii din pierderile provocate de îngheţarea cursului de schimb la creditele imobiliare, a declarat vineri ministrul maghiar al Economiei, citat de Bloomberg.

Circa 900 de miliarde de forinţi (2,9 miliarde de euro) reprezintă pierderile estimate din fixarea cursului de schimb la plata ratelor, în următorii cinci ani, din care două tremi vor fi asumate de bănci iar o treime va fi suportată de guvernul ungar.

Conform acordului dintre bănci şi guvern, creditele în valută străină cu restanţe mai mari de 90 de zile vor fi convertite în forinţi, iar un sfert din suma rezultată va fi ştearsă.

Înţelegerea dintre autorităţile maghiare şi bănci reprezintă o "piatră de hotar" şi ar trebui să susţină cotaţia forintului, afirmă preşedintele Asociaţiei Băncilor din Ungaria, Mihaly Patai. Durata acordului este de cinci ani.

Legislativul ungar a adoptat în luna septembrie o iniţiativă a guvernului condus de Viktor Orban (foto), care fixează cursul de schimb pentru plata creditelor ipotecare la 180 de forinţi pentru francul elveţian şi la 250 de forinţi pentru euro, o paritate cu circa 25% sub nivelul de referinţă al pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO