• Leu / EUR4.8900
  • Leu / GBP5.5142
  • Leu / USD4.5374
Business Internaţional

Acordul de comerţ liber dintre UE şi SUA învrăjbeşte Franţa cu Comisia Europeană

Acordul de comerţ liber dintre UE şi SUA învrăjbeşte Franţa cu Comisia Europeană

Jose Manuel Barroso: „Poziţia Franţei este parte dintr-o agendă anti-glo­balizare pe care o consider complet reacţio­nară“. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

18.06.2013, 19:44 824

Un politician francez de top din tabăra preşedintelui François Hollande i-a cerut preşedintelui Co­misiei Europene José Manuel Barroso să-şi dea demisia după ce acesta a caracterizat drept „reac­ţionare“ eforturile Parisului de a exclude industria culturală euro­peană de pe lista de negocieri privind acordul de comerţ liber între SUA şi UE.

„Nimic nu-i permite lui Barroso să trateze cultura ca pe un produs în numele globalizării. Barroso ar trebui să-şi retragă comentariile sau să demisioneze“, a spus Jean-Christophe Cambadelis, parla­mentar din partea Partidului So­cialist. El este şi vicepreşedintele Partidului Socialist European, scrie EUobserver. Cambadelis descrie comentariile preşedintelui CE ca fiind „uimitoare şi intolerabile“. În acelaşi ton, ministrul culturii Aurelie Filippetti a apreciat că remarcile lui Barroso sunt „absolut lamentabile şi inacceptabile“.

Ministrul de finanţe Pierre Moscovici a spus la un post de radio că instituţiile UE trebuie să respecte Franţa. Chiar şi preşedintele Hollande a reacţionat. „Nu cred că preşedintele CE poate avea astfel de gânduri despre Franţa pe care să le formuleze în asemenea fel şi nici despre artiştii care şi-au exprimat părerea“, a afirmat Hollande. El a subliniat că serviciile de audiovizual sunt excluse adesea din tratatele comerciale.

Barrsoso a folosit cuvântul care i-a iritat pe politicienii francezi de două ori într-un interviu acordat pu­blic­­aţiei americane International He­rald & Tribune.

„Poziţia Franţei este parte dintr-o agendă anti-glo­balizare pe care o consider complet reacţio­nară. Unii spun că ei ar fi de stânga, dar realitatea este că din punct de vedere cultural sunt extrem de reacţionari“, a spus preşedintele CE.

El a notat că oameni precum Costa-Gavras, un regizor francez de film care critică acordul comercial dintre SUA şi UE „nu înţeleg beneficiile aduse de globalizare“.

Franţa a obţinut excluderea industriei audiovizuale din negocierile începute ieri dintre SUA şi CE ameninţând că în sens contrar va bloca acordul, scrie Bloomberg. Guvernul de la Paris estimează că această industrie aduce un aport de 3,3% la PIB-ul agregat al UE. Scopul acordului este de a înlătura tarifele, de a ridica barierele legislative şi mări accesul la investiţii, la servicii şi achiziţii publice. Dacă va fi semnat, acordul va fi cel mai mare de acest gen din lume. Anul trecut, comerţul cu bunuri şi produse dintre SUA şi UE s-a situat la 500 miliarde euro, iar cel cu servicii la 280 miliarde euro, potrivit France 24. calculele CE arată că acordul va aduce economiei europene un aport de 119 miliarde euro pe an, SUA ar câştiga 95 miliarde euro anual.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2013

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8900
Diferență: -0,1266
Ieri: 4.8962
Azi: 4.5374
Diferență: -0,3864
Ieri: 4.5550
Azi: 5.5142
Diferență: 0,098
Ieri: 5.5088
Azi: 4.9461
Diferență: -0,1977
Ieri: 4.9559