Business Internaţional

Actionarii Arcelor se opun tranzactiei cu rusii

30.05.2006, 00:00 17

Actionarii sunt nemultumiti de faptul ca nu au fost consultati de conducerea companiei cu privire la fuziunea cu grupul siderurgic rus Severstal.

Probabilitatea izbucnirii unei revolte a actionarilor Arcelor devine din ce in ce mai mare in contextul in care cativa investitori din cadrul companiei luxemburgheze si-au exprimat in mod clar opozitia fata de fuziunea cu compania rusa Severstal, relateaza MSNBC.

Goldman Sachs, banca americana de investitii, incearca sa coordoneze opozitia fata de aceasta tranzactie prin redactarea unei scrisori in care sunt criticate planurile de aprobare a fuziunii.

Un bancher care a participat la redactarea scrisorii, ce urmeaza a fi trimisa lui Joseph Kinsch, presedinte al Arcelor, in urmatoarele cateva zile, a declarat ca aceasta a fost inaintata unui numar de 30 pana la 50 de actionari ai Arcelor, cea mai mare parte dintre acestia declarand ca sprijina aceste eforturi.

Goldman Sachs este principalul partener bancar angajat de compania Mittal Steel, controlata de miliardarul indian Lakshmi Mittal. Grupul Mittal Steel a lansat deja o oferta ostila imbunatatita, in valoare de 25,8 miliarde de euro pentru preluarea Arcelor.

Propunerea de fuzionare cu Severstal a fost facuta publica vineri, aceasta fiind menita sa blocheze oferta ostila a Mittal. In urma incheierii acestei fuziuni, Arcelor va detine 68% din noua companie, in timp ce restul de 32% vor apartine proprietarului Severstal, Alexei Mordasov, un magnat rus din sectorul siderurgic.

Conform declaratiilor oficialilor companiei luxemburgheze, fuziunea cu firma ruseasca ar urma sa fie finalizata la sfarsitul lunii iulie. Noua companie va deveni cel mai mare producator de otel din lume, avand o cifra de afaceri de 46 miliarde de euro.

Bernard Oppetir, presedinte al Centaurus Capital, un fond de hedging londonez ce detine actiuni in cadrul Arcelor, a declarat ca propunerea reprezinta un adevarat "dezastru ce va afecta valoarea actiunilor Arcelor". Acesta a mai declarat ca oferta lui Mittal "merita sa fie luata in considerare".

Oppetir a mai criticat faptul ca actionarii Arcelor nu au fost consultati in legatura cu ideea ca Mordasov sa preia controlul asupra Arcelor.

Joseph Oughourlian, manager in cadrul Amber Capital, un fond de hedging newyorkez, a declarat ca activele pe care Mordasov urmeaza sa le aduca in cadrul companiei ce va rezulta in urma fuziunii nu sunt "corect evaluate". Acesta a aratat ca nu exista nici un fel de dovada ca oligarhul rus va plati un pret mai mare pentru a castiga controlul.

Scrisoarea redactata de Goldman Sachs ii indeamna pe actionari sa faca presiuni asupra managementului Arcelor pentru ca acestia sa fie de acord cu organizarea unei intruniri extraordinare a actionarilor intr-o luna. In cadrul intrunirii respective, pentru aprobarea planului de fuziune va fi necesar acordul a doua treimi dintre cei prezenti sau reprezentati.

Pentru organizarea unei astfel de intruniri este necesar acordul a peste 20% dintre actionari.

In scrisoarea redactata de Goldman Sachs se arata ca propunerea Arcelor contravine "procedurilor urmate in Europa" si ca prin aceasta actionarilor li se rapeste "o oportunitate importanta de a alege" intre tranzactii rivale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO