Business Internaţional

Actionarii Exxon se lupta sa schimbe mentalitatea invechita a sefului celei mai mari companii petroliere din lume

30.05.2008, 12:30 45

Membrii familiei Rockefeller au avut un mare succes in afacerile cu petrol din Statele Unite. Ei se numara printre putinii care au reusit sa obtina, de-a lungul timpului, o avere uriasa din aceasta industrie. In prezent insa, istoria lor a ajuns deja la apogeu: anumiti membri ai celebrei familii sunt de parere ca a cam venit timpul sa se depaseasca vechile obiceiuri, care aveau mare succes atunci cand "era petrolului" se afla in plina dezvoltare.
Cei din familia Rockefeller si-au manifestat sprijinul fata de o revolta a actionarilor, miscare ce tulbura apele la Exxon Mobil, gigantul petrolier urmas al Standard Oil, al carei fondator a fost John D. Rockefeller. Desi noile rezolutii care au fost propuse de reprezentantii Exxon si care urmeaza sa fie supuse la vot in cadrul unei adunari a actionarilor organizata in Dallas au obtinut sprijinul familiei Rockefeller, trei dintre ele sunt considerate ca avand foarte putine sanse sa fie adoptate. Acestea trei cuprind principalele cereri ale actionarilor companiei, care ar dori ca Exxon Mobil sa ia mai mult in serios amenintarile ce tin de problema incalzirii globale si sa caute alternative pentru a evita raspandirea gazelor cu efect de sera in atmosfera.
Una dintre rezolutiile propuse de actionari ar trebui sa ii oblige pe reprezentantii companiei sa intreprinda studii de cercetare pentru a analiza efectele fenomenului de incalzire globala asupra statelor mai putin dezvoltate, in timp ce o alta ar incuraja Exxon Mobil sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Cea
de-a treia rezolutie are ca scop dezvoltarea cercetarii in ceea ce priveste sursele de energie regenerabila, printre care se numara panourile cu celule foto-electrice sau centralele eoliene. Unei a patra rezolutii, cea pentru care familia Rockefeller si-a manifestat cel mai mare sprijin, i se acorda mai multe sanse de a fi adoptata. Aceasta l-ar indeparta pe Rex Tillerson de la pozitia de presedinte al comitetului de conducere de la Exxon, cerand companiei sa separe aceasta functie de cea de director executiv pe care acesta o detine in acelasi timp. Un vot pozitiv al actionarilor fata de aceasta rezolutie ar insemna o reactie negativa fata de Tillerson, care este perceput, in general, ca fiind mult mai conservator decat ceilalti presedinti din industria petroliera la ideea de a face investitii in tehnologiile alternative de producere a energiei.
Membrii familiei Rockefeller sustin ca ei nu incearca sa il puna intr-o lumina proasta pe Tillerson, ci sunt doar de parere ca a cam venit timpul ca Exxon Mobil sa investeasca mai mult din fondurile sale pentru a sprijini dezvoltarea unui plan de utilizare a energiilor alternative la nivel national.
"Compania Exxon Mobil trebuie sa revina la viziunea indreptata catre viitor si catre dezvoltarea afacerilor a bunicului meu", a afirmat Neva Rockefeller Goodwin, economist la Universitatea Tufts din Massachusetts.
"De fapt, Exxon Mobil obtine profituri doar pe termen scurt de pe urma investitiilor si deciziilor pe care
le-au luat cu ani in urma. Concentrandu-si atentia doar pe aceasta perspectiva foarte ingusta, ei ignora faptul ca peisajul in ceea ce priveste producerea de energie alternativa se schimba permanent peste tot in lume."
Rezolutia care vizeaza presedintia Exxon Mobil a mai fost propusa spre vot cativa ani la rand, inainte ca familia Rockefeller sa se implice in afacerile companiei, iar anul trecut a inregistrat aproximativ 40% din numarul de voturi ale actionarilor. Royal Dutch Shell si British Petroleum au realizat deja o delimitare intre pozitia de presedinte al companiei si cea de director executiv, si alte companii le urmeaza exemplul. "Este necesar sa existe un comitet care sa puna intrebarile cele mai dificile", a afirmat Peter O'Neill, investitor privat si stra-stra-nepot al lui John. D. Rockefeller. "Ne asteptam ca aceia din conducerea companiei sa inteleaga cum sa se adapteze la acest mediu in continua schimbare."
Cincisprezece membri ai familiei Rockefeller se ocupa cu finantarea sau cofinantarea rezolutiilor, dar se pare ca unele dintre ele sunt mult mai populare, beneficiind de un sprijin mai solid decat altele. O'Neill afirma ca 73 din cei 78 de descendenti ai lui John D. Rockefeller sunt de acord cu efortul familiei de a delimita pozitia de presedinte al companiei de cea de director executiv. Principalul scop al acestei rezolutii este acela de a imbunatati managementul companiei, nu doar in ceea ce priveste atragerea atentiei catre subiectele ce tin de mediu, ci si concentrarea pe problemele traditionale, cum ar fi descoperirea de noi rezerve de petrol. David Rockefeller, fostul presedinte al bancii Chase Manhattan si omul pe care il asculta toti din familie, a afirmat: "Eu sustin eforturile familiei mele de a atrage atentia Exxon Mobil catre criza provocata de problemele de mediu cu care ne confruntam fiecare dintre noi".
Familia Rockefeller a fost asociata intotdeauna cu industria petrolului si cu imaginea de mostenitoare a imperiului Standard Oil, dar de cateva generatii s-a dovedit a fi extrem de activa in ceea ce priveste problemele care vizeaza mediul. Membrii ei au achizitionat suprafete intinse de pamant cu scopul de a le transforma in rezervatii naturale, printre care se numara, in prezent, Parcul National Grand Teton din Statele Unite. Nepotii lui John D. Rockefeller, in special Laurance si Winthrop Rockefeller, s-au dedicat problemelor de conservare a naturii, in timp ce organizatiile caritabile ale familiei au facut eforturi indelungate in lupta impotriva poluarii. Goodwin, in prezent unul dintre cei mai infocati sustinatori ai actiunilor de mediu, ocupa functia de codirector al Institutului de Dezvoltare Globala si Mediu la Universitatea Tufts. In ultimii ani, membri ai familiei au incurajat din umbra conducerea Exxon Mobil sa ia in serios problema incalzirii globale, dar eforturile lor nu au dat inca prea multe rezultate.
Cert este ca pana in prezent ei au reusit sa evite publicitatea, iar generatiile mai tinere ale familiei Rockefeller nu au avut timp deocamdata sa intre in centrul atentiei.
Ken Cohen, vicepresedintele pentru afaceri publice al companiei Exxon, afirma ca actionarii care au propus rezolutiile "au pornit de la o premisa falsa". El a adaugat ca Exxon Mobil era deja preocupata de problema "asigurarii energiei de care lumea are nevoie si, in acelasi timp, de reducerea utilizarii de combustibili fosili si de micsorarea emisiilor de gaze cu efect de sera".
Conducerea Exxon afirma ca s-au cheltuit 2 miliarde de dolari in ultimii cinci ani pe programe care sa reduca emisiile si sa imbunatateasca eficienta si ca exista planuri sa se cheltuiasca o suma de aproximativ 800 de milioane de dolari in plus pentru sprijinirea initiativelor similare in urmatorii trei ani. Ei mai sustin ca, in ultimul an, compania a redus emisiile de gaze cu efect de sera cu 3% si ca a colaborat cu Universitatea Stanford in efectuarea de cercetare in domeniul biocombustibililor, al energiei solare si al celei bazate pe hidrogen.
Reprezentantii Exxon afirma ca membrii familiei Rockefeller care sustin rezolutiile detin doar 0,006% din actiunile companiei. O'Neill si Goodwin sustin ca procentul este mai mare, insa nu vor sa il dezvaluie din cauza marilor investitii din cadrul trustului. De cand a preluat compania cu doi ani in urma, Tillerson si-a schimbat treptat pozitia fata de cea a predecesorului sau, Lee Raymond, considerat sceptic in ceea ce priveste relevanta problemelor de mediu.
Dar odata cu cresterea pretului combustibililor, a crescut si ingrijorarea fata de incalzirea globala, iar Exxon Mobil, una dintre cele mai mari companii pe care le detin investitorii din industria titeiului, a devenit o tinta potrivita atat pentru politicieni, cat si pentru ecologisti.
Companiile Chevron, BP si Shell, cei mai mari competitori ai Exxon, au acordat o pondere mult mai importanta investitiilor in domeniul combustibililor alternativi. Din pacate, propunerile care tin de mediu au pierdut voturi in cadrul sedintelor actionarilor de la Exxon, insa sustinerea publica pentru familia Rockefeller a dat un nou suflu de energie eforturilor mai vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO