Business Internaţional

Acţiunile Alibaba, creştere de 6,5% după ce retailerul a primit o amendă pentru anticoncurenţă de 2,8 miliarde de dolari

CEO-ul Alibaba Daniel Zhang a spus că nu se aşteaptă la un impact material semnificativ

CEO-ul Alibaba Daniel Zhang a spus că nu se aşteaptă la un impact material semnificativ

Autor: Eduard Ivanovici

12.04.2021, 15:49 115

Acţiunile Alibaba au crescut cu peste 6% înaintea şedinţei de tranzacţionare din New York, în condiţiile în care compania a primit o amendă de 18,3 miliarde de yuani (2,8 miliarde de dolari) din partea autorităţilor chineze, drept rezultat al unei investigaţii de combatere a monopolurilor, notează CNBC.

Între timp, acţiunile listate pe bursa din Hong Kong au înregistrat un plus de 6,5%.

„În ciuda amenzii record, credem că mişcarea va veni în beneficiul Alibaba şi va forţa companiile să îşi concentreze atenţia asupra principiilor fundamentale ale pieţei”, a scris banca Morgan Stanley duminică, la o zi după anunţarea amenzii.

Autorităţile chineze au deschis investigaţia anti-monopol în decembrie. Principalul obiectiv a constant într-o practică care forţează comercianţii să îşi listeze produsele pe una din două platforme de e-commerce, nepermiţându-le să le aleagă pe amândouă.

Administraţia pentru Reglementarea Pieţei din China (SAMR) a declarat ieri că practica sufocă nivelul de competiţie al pieţei de retail online şi „vine în dezavantajul businessurilor prezente pe platforme şi drepturilor legitime ale clienţilor”.

CEO-ul Alibaba Daniel Zhang a spus că nu se aşteaptă la un impact material semnificativ.

Totodată, Zhang a adăugat că Alibaba va introduce un set nou de măsuri pentru a reduce barierele de intrare şi costurile suportate de businessurile din cadrul platformelor.

Anul trecut, liderii de la Beijing l-au luat în vizor pe fondatorul Alibaba Jack Ma, care a declarat în octombrie că sistemul chinez de reglementare financiară continuă să îngreuneze inovaţia şi trebuie reformat imediat dacă intenţionează să stimuleze creşterile economice ale ţării. Ulterior, listarea duală a fintech-ului Ant Group, deţinut de Alibaba, a fost oprită de către autorităţi, citând un set de rapoarte confrom cărora Ant a folosit mai multe produse financiare digitale prin care a încurajat acumularea de datorii în rândul tinerilor chinezi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO