Business Internaţional

Acţiunile Amazon ating un nou maxim istoric în prima zi sub conducerea noului CEO Andy Jassy. Între timp, Jeff Bezos, proaspăt „pensionat”, stabileşte un nou record de avere de 211 mld. dolari

Acţiunile Amazon ating un nou maxim istoric în prima zi sub conducerea noului CEO Andy Jassy. Între timp, Jeff Bezos, proaspăt „pensionat”, stabileşte un nou record de avere de 211 mld. dolari

CEO-ul Amazon Andy Jassy (stânga) şi fondatorul Amazon Jeff Bezos

Autor: Eduard Ivanovici

07.07.2021, 13:40 372

Cel mai bogat om din lume a ajuns la o avere netă de 211 miliarde de dolari datorită unei creşteri de 4,7% a acţiunilor Amazon, alimentată de un anunţ al Pentagonului conform căruia va anula contractul de cloud-computing acordat iniţial rivalului Microsoft. Astfel, raliul i-a majorat averea lui Jeff Bezos cu 8,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Ultima dată când o persoană prezentă în clasamentul Bloomberg s-a apropiat de o asemenea sumă a fost în ianuarie, cânt şeful Tesla Elon Musk a atins pentru scurt timp pragul de 210 miliarde. Musk şi Bezos şi-au petrecut prima parte a anului schimbând constant titlul de cel mai bogat om la nivel mondial, însă fondatorul Amazon şi-a cimentat poziţia la jumătatea lunii martie, când acţiunile gigantului american au crescut cu aproape 20%.

În prezent, preţul unei acţiuni Amazon este de 3.675 dolari, în creştere cu 4,7%, iar valoarea de piaţă a companiei depăşeşte 1.850 miliarde de dolari.

Rezultatele înregistrate de Bezos au reuşit să întreacă până şi creşterile obţinute în timpul raliului Amazon din 2020, când averea netă a antreprenorului a ajuns la 206,9 miliarde de dolari datorită tranziţiei către mediul digital pe care a provocat-o pandemia de coronavirus.

Bezos, 57 de ani, a părăsit săptămâna aceasta poziţia de CEO Amazon după o domnie de 27 de ani. Funcţia de director executiv este ocupată acum de Andy Jassy, fostul şef al diviziei cloud Amazon Web Servicies. Între timp, Bezos încă deţine 11% din firmă şi ocupă poziţia de preşedinte executiv al Amazon, notează Bloomberg.

Pentagonul a anunţat ieri că va renunţa la contractul de cloud-computing în valoare de 10 miliarde de dolari, oferit în 2019 grupului Microsoft. La acea vreme, Amazon a declarat că decizia a fost influenţată masiv de capriciile fostului preşedinte american Donald Trump. Totuşi, Pentagonul semnalează acum că este dispus să împartă contractul între Microsoft şi Amazon.

MacKenzie Scott, fosta soţie a lui Bezos şi a cincisprezecea cea mai bogată persoană din lume, a raportat o creştere de 2,9 miliarde de dolari a averii sale nete, eclipsând suma pe care a donat-o anul acesta – 2,7 miliarde de dolari.

 
AFACERI DE LA ZERO