Business Internaţional

Acţiunile europene au avut prima zi de urcare, după trei săptămâni de scădere

Acţiunile din turism şi divertisment, sectorul auto şi cel financiar au avut cel mai mult de suferit de pe urma Brexitului

Acţiunile din turism şi divertisment, sectorul auto şi cel financiar au avut cel mai mult de suferit de pe urma Brexitului

Autor: Ştefan Deleanu

08.07.2016, 00:04 354
Indicele Stoxx Europe 600, care reprezintă un coş de acţiuni reprezen­tative pentru pieţele europene şi sănă­tatea acestora, a urcat cu 1,2 procente. Din companiile componente ale indicelui, cele din domeniul mineritului au urcat cel mai mult, iar băncile au început şi ele să îşi revină, după cele mai scăzute preţuri ale acţiunilor lor din 2011 încoace.

Acţiunile din turism şi divertisment, sectorul auto şi cel financiar au avut cel mai mult de suferit de pe urma Brexitului, însă în data de 7 iulie şi-au revenit, recâş­tigând o porţiune din terenul pierdut în tumultul ultimelor săptămâni.

Indicele FTSE 100, care este  repre­zen­tativ pentru bursa de la Londra, a urcat din nou încă 1,2 procente. Multe ascen­siuni ale preţurilor acţiunilor au fost strâns legate de scă­derea lirei sterline care a favorizat expor­ta­torii. Un exemplu al aces­­tui feno­men este Asso­ciated British Foods Plc, care a urcat cu 9,5%, o companie care are afaceri în 48 de state; o mare parte a activităţii influ­en­ţată de comerţul dintre UE şi Marea Britanie.

Acţiunile Danone au urcat şi elecu  3,1% pe fondul achiziţiei WhiteWave Foods Co, care este o companie tot din domeniul alimentar ce produce lapte de soia şi alte mâncăruri pe bază vegetală. Danone a plătit în jurul a 10 miliarde de dolari. Tot datorită unei achiziţii au urcat şi titlurile Rentokil Initial Plc, cu 2,3%, după cumpărarea Residex LLC, companie care se ocupă cu insecticide, într-un deal care s-a ridicat la 30 de milioane de dolari şi după anunţul că a câştigat un contract pe 2 ani cu guvernul SUA, pentru combaterea virusului Zika. Deutsche Bank, una dintre cele mai mari şi importante bănci europene, de origine germană, a scăzut 1% tot pe fondul probabilelor probleme ce se întrevăd pentru sectorul financiar din Anglia. Randgold Resources Ltd. a scăzut cu 2%, iar Fresnillo Plc a scăzut cu 1%.

Aceste două companii se ocupă cu metale preţioase şi au fost printre marii câştigători ai Brexitului, deoarece mulţi investitori şi-au plasat banii în aur, companiile devenind cei mai buni performeri din indicele Stoxx 600.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO