Business Internaţional

Acţiunile Stellantis, al patrulea cel mai mare producător auto din lume, creat în urma fuziunii FCA-PSA, au crescut cu până la 7,5% în prima zi de tranzacţionare pe bursele din Milano şi Paris

Acţiunile Stellantis, al patrulea cel mai mare...

Autor: Eduard Ivanovici

18.01.2021, 14:33 295

Acţiunile Stellantis au crescut cu până la 7,5% în prima zi de tranzacţionare, după ce fuziunea Fiat Chrysler (FCA) – Peugeot-Citroen (PSA) a rezultat în al patrulea cel mai mare producător auto la nivel mondial, notează Reuters.

„Avem anvergura, resursele, diversitatea şi know-how-ul pentru a captura cu succes oportunităţile noii ere a transporturilor”, a declarat preşedintele companiei, John Elkann, într-un videoclip publicat pe site-ul oficial al Borsa Italiana.

CEO-ul Carlos Tavares a declarat că mişcarea va genera un plus de 25 de miliarde de euro pentru acţionari de-a lungul anilor viitori, suma fiind alimentată şi de reducerile ulterioare de costuri.

FCA şi PSA au anunţat că Stellantis va reduce nivelul de costuri cu peste 5 miliarde de euro pe an fără să închidă vreo fabrică.

Acţiunile listate pe bursa din Milano au crescut astăzi cu 7,5%, de la 12,758 de euro la 13,51 euro. Acţiunile listate în Paris au înregistrat rezultate similare.

Prin comparaţie, acţiunile FCA au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în dreptul sumei de 12,57 de euro.

Ceremonia de tranzacţionare din New York va avea loc mâine, 19 ianuarie, când Tavares va susţine prima conferinţă de presă din poziţia de director executiv al Stellantis, companie care deţine 14 branduri, de la Fiat, Maserati Jeep şi Dodge la Peugeot, Citroen, Opel şi DS.

Din cauza şocurilor provocate de pandemie, vânzările de automobile din Europa de Vest au ajuns anul trecut la 10,8 milioane, cel mai scăzut nivel din 1985 încoace, iar piaţa auto a continentului a scăzut cu 24,5% faţă de 2019, potrivit unui studiu citat de Forbes.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO