Business Internaţional

Activitatea de business din zona euro scade la minimul ultimelor 17 luni. Apar temerile pentru o recesiune puternică. Euro reacţionează şi scade cu 0,7% faţă de dolar

Activitatea de business din zona euro scade la minimul...

Autor: Alex Ciutacu

22.07.2022, 12:05 2972

Tendinţa de creştere a activităţii de business din zona euro s-a inversat pentru prima dată din februarie 2021 până astăzi, în contextul în care companiile se confruntă concomitent mai puţin comenzi, dar mai multe costuri, conform unui sondaj în rândul managerilor de achiziţie, citat de FT.

Rezultatele sub aşteptări înregistrate de indicele compus PMI realizat de S&P Global aduc noi veşti proaste pentru zona euro, în timp ce confirmă aşteptările economiştilor care estimează că blocul economic alunecă înspre o recesiune.

Indicele PMI măsoară atât activitatea companiilor de servicii, cât şi a celor de producţie. Acesta a scăzut la 49,4 puncte în luna iulie, minimul ultimelor 17 luni, în scădere de la 52 de puncte în luna iunie. Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la un nivel de 51 de puncte.

Este pentru prima dată din februarie 2021 când indicele scade sub 50 de puncte, aceasta fiind considerată o bornă care separă creşterea de scădere. Totuşi, februarie 2021 era un moment în care businessurile se confruntau cu urmările restricţiilor anti-Covid.

Moneda euro a înregistrat o scădere cu 0,7% faţă de dolar după lansarea acestor date, ajungând la o paritate de 1,015 dolari pentru un euro.

În acelaşi timp, obligaţiunile guvernamentale germane pe 10 ani au scăzut cu 0,15% până la cel mai redus nivel înregistrat din luna mai până acum, în contextul în care piaţa se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să oprească majorările de dobândă odată ce zona euro intră în recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO