Business Internaţional

Actorii crizei băncilor bulgăreşti: oligarhi controversaţi şi brokeri cu datorii mari la bănci

Mogul media Delian Peevski, unul dintre personajele de la vârful crizei. AFP/Mediafax Foto

Mogul media Delian Peevski, unul dintre personajele de la vârful crizei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

02.07.2014, 00:04 1106

Actorii principali ai crizei siste­mu­lui bancar din Bulgaria par să fie mi­liar­da­rul Ţvetan Vassilev, acţionarul ma­jo­ri­tar al Corporate Commercial Bank (CCB), şi Delian Peevski, un con­tro­ver­sat mogul media. Cei doi au fost par­te­neri de afaceri, iar acum se pare că sunt duşmani de moarte. Peevski, cel mai mare client al CCB, l-a acu­zat pe Vas­si­lev că a vrut să-l asasi­neze, scrie Financial Times.

Peevski a fost nominalizat anul trecut pentru funcţia de şef al serviciului se­cret bulgăresc, ceea ce a declanşat un val de proteste în Sofia. Parlamentul bulgar a anulat rapid nominalizarea.

Mogulul media are o reputaţie con­troversată din cauza averii sale inexpli­cabile şi controlează, împreună cu ma­ma sa, un imperiu mediatic numit „New Bulgarian Media Group Holding“, care de­ţine numeroase publicaţii de presă scrisă şi online, precum şi televiziunea Balkan Bulgarian Television.

Ţvetan Vassilev a spus că atacul îm­po­triva CCB „a fost declanşat de spe­cu­laţiile absurde ale anumitor părţi din ser­viciul de urmărire penală care au fost exagerate de presa bulgară”.

„Peevski este folosit ca un instru­ment într-un scenariu mare care are ca scop destabilizarea ţării şi o posibilă înche­iere a activităţii consiliului mone­tar. Bănuiesc că sunt implicaţi politi­cieni, dar şi oameni de afaceri care au datorii mari şi care vor să scape de ele”, a spus Vassilev. Acesta s-ar afla în spa­te­le lanţului de magazine de electronice Domo, prezent şi în România.

În ultimele zile procurorii bulgari au pus sub acuzare doi dintre bărbaţii reţi­nuţi sub suspiciunea de a fi răspândit infor­maţii false pentru a desta­biliza siste­mul bancar, scrie agen­ţia Novinite. Cei doi suspecţi sunt bro­keri de origine bulgară şi au fost eliberaţi pentru o cauţiune de 1.500 euro fiecare.

Însă acti­vita­tea infrac­ţională a celor doi ur­mea­ză să fie clarificată de către anchetatori, dar este clar că ei vor fi urmăriţi penal în conformitate cu prevederile Codului penal referitoare la răspândirea de me­sa­je fal­se. Despre persoanele arestate presa bul­gărească scrie că au datorii mari la bănci, iar unul dintre ei este un fost ofi­cial guvernamental cu un cazier bo­gat. Au­toritatea de supraveghere fi­nan­ciară a retras licenţa brokerului de in­vestiţii Global Markets, iar presa spe­cu­lează că acţiu­nea are legătură cu criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO