Business Internaţional

Actorii de pe scena Brexitului

Actorii de pe scena Brexitului

Autor: Bogdan Cojocaru

24.06.2016, 00:06 305
Pe scena Brexitului, un spectacol unic în Europa la care public este lumea întreagă, s-au perindat şi se vor perinda personaje care mai de care mai colorate şi importante, de la politicieni la oameni de afaceri şi diverşi speculatori. Ieri, ziua premierei oficiale, ultimele replici au aparţinut politicienilor, dar spectacol au făcut şi câţiva actori inediţi.

David Cameron, premierul britanic: „Marea Britanie va fi mai insulară şi mai închisă în interior dacă votează să părăsească Uniunea Europeană. Este o certitudine că economia noastră va fi mai slabă dacă plecăm şi mai puternică dacă rămânem”. Cameron este cel care, din calcule politice, a făcut posibil referendumul privind apartenenţa ţării sale la UE.

Boris Johnson, fostul primar al Londrei şi campion al taberei pro-Brexit: „Alegerea este foarte clară între aceia care când vorbesc nu spun nimic dar se tem de consecinţele plecării din UE şi noi, cei care oferim speranţă. Dacă votaţi «Ieşim» ne putem lua înapoi controlul democraţiei şi politicii privind imigraţia”. Trecerea lui Johnson în tabăra pro-Brexit a fost considerată o lovitură sub centură dată lui Cameron.

Nigel Farage, liderul partidului anti imigranţi UKIP: „Până la urmă oamenii va tre bui să ia o decizie: care drapel este al lor?

Vreau să trăim cu paşapoarte britanice şi sub steag britanic”.

Gordon Brown, fost premier laburist al Marii Britanii: „Marea Britanie pe care o ştiu este ţara lui Jo Cox, o ţară în care oamenii sunt toleranţi şi nu au prejudicii. Nu vom fi mai puţin britanici dacă vom colabora cu vecinii”.

Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de externe, a declarat în parlamentul ţării sale că Franţa şi Germania „va trebui să preia iniţiativa pentru a reda speranţa europenilor”.

Marine Le Pen, liderul partidului Frontului Naţional din Franţa, de extremă dreapta, a declarat că referendumul istoric este un semn clar că UE „se descompune” şi a promis că francezii vor putea alege dacă vor în Uniune dacă ea va ajunge să conducă ţara. „Aş fi votat pentru Brexit, chiar dacă cred că Franţa are mult mai multe motive să plece decât Marea Bri tanie”. Mulţi alegători s-au temut că gu vernul le va frauda votul, aşa că au venit la sec ţiile de votare cu propriile pixuri şi creioane. Mul te dintre creioanele „oficiale” folosite la vot sunt furnizate de Shaws, o companie fondată în 1750 care are acum doar 12 angajaţi. Un repre zentant al companiei a spus că aceste creioane nu au nimic deosebit şi că la alegeri creioanele sunt în general mai practice doarece pot fi ascuţite şi refolosite. Utilizarea creioanelor nu a fost obli gatorie.

Mulţi britanici s-au grăbit zilele acestea să schimbe lire cu alte valute, în con diţiile în care au fost avertizaţi că în caz de Brexit lira s-ar prăbuşi. Dacă lira se depreciază, vaca n ţele în străinătate ar fi mai scumpe pentru britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO