Business Internaţional

Adio autonomie şi democraţie: China a anunţat că va impune forţa pentru a-i pune în genunchi pe manifestanţi în Hong Kong. Reacţia internaţională este fără precedent

Comerţul total de bunuri şi servicii dintre SUA şi Hong Kong s-a ridicat la peste 66 miliarde dolari în 2018.

Autor: Alex Ciutacu

28.05.2020, 18:00 3696

China a probat în mod oficial un plan prin care impune o legislaţie de securitate naţională în Hong Kong, în ciuda avertismentului lansat de american, conform căruia o astfel de iniţiativă demonstrează sfârşitul autonomiei oraşului faţă de Beijing, potrivit FT.

Decizia vine la o zi după ce Mike Pompeo, secretarul de stat american, a lansat un răspuns din partea administraţiei Trump referitor la criza din Hong Kong.

Deşi China susţine că legislaţia este gândită pentru a combate „subminarea puterii statului, terorismul sau interferenţa ţărilor străine ori a influenţelor externe” în Hong Kong, observatorii internaţionali se tem că această decizie ar putea speria investitorii şi ar pune în pericol poziţia oraşului ca hub financiar global.

„Noi mereu am respins mentalitatea de tip război rece şi aşa-numita decuplare, care nu este bună pentru nimeni”, a răspuns premierul chinez Li Keqiang în faţa jurnaliştilor, când a fost întrebat de tensiunile cu Statele Unite.

Congresul Naţional al Poporului din China a aprobat planul cu 2.878 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi şase abţineri.

Ce înseamnă legea

Dacă va fi aplicată, această lege reprezintă primul moment în care Beijingul introduce o lege în codul penal al Hong Kong-ului, trecând peste legislativul oraşului.

Decizia Chinei a readus protestele masive pe străzile Hong Kong-ului, sute de oameni fiind arestaţi miercuri în districtul de business al oraşului .

Taiwan-ul a denunţat mutarea Chinei şi a declarat că îi va ajuta pe oamenii din Hong Kong care vor să se refugieze. Preşedintele Tsai Ing-wen i-a asigurat pe cetăţenii oraşului că guvernul ei a pregătit un proiect special prin care asigură sprijin financiar şi asistenţă în obţinerea unei locuinţe şi a unui loc de muncă.

„Întreb Taiwan-ul, atât guvernul cât şi populaţia, stă akături de oamenii din Hong Kong pentru a sprijini valorile democratice universale”, a spus Tsai într-o declaraţie.

De asemenea, oficialii din Japonia s-au declarat „îngrijoraţi” cu privire la situaţie, susţinând că pun „mare importanţă pe susţinerea unui sistem liber şi deschis” şi că vor colabora cu alte ţări pentru a veni cu un răspuns în faţa crizei.

De ce este economia Hong Kong-ului în pericol

O lege americană votată anul trecut prevede condiţia autonomiei pentru ca Hong Kong-ul să profite de un regim comercial favorabil cu SUA. Până acum, oraşului nu i-au fost aplicate tarifele comerciale pe care Statele Unite le-a aplicat în cazul comerţului cu China.

Comerţul dintre Hong Kong şi Statele Unite ar putea fi afectat considerabil dacă americanii impun tarife comerciale.

Comerţul total de bunuri şi servicii dintre SUA şi Hong Kong s-a ridicat la peste 66 miliarde dolari în 2018, dintre care exporturile americanilor au reprezentat 50,1 miliarde dolari, iar exporturile Hong Kong-ului s-au ridicat la 16,8 miliarde dolari, potrivit datelor oficiale citate de CNBC.

 Hong Kong a fost a treia cea mai mare piaţă a americanilor pentru exporturile de vin, a patra piaţă pentru exporturile de carne de vită şi a şaptea piaţă pentru produse agricole în 2018, conform departamentului pentru comerţ şi industrie al Hong Kong-ului.

Printre principalele bunuri importate de americani se numără utilaje şi materiale plastice.

„Restricţionarea vânzării de tehnologii sensibile dinspre americani spre firmele din Hong Kong reprezintă unul dintre principalele riscuri în cazul în care oraşul îşi pierde statutul special”, a explicat Mark Williams, economist-şef pentru regiunea Asiei în cadrul Capital Economics.

Cum sunt afectate companiile

Sunt peste 1.300 de companii americane care operează în Hong Kong, în timp ce 85.000 de americani trăiesc în oraş, conform datelor Departamentului de Stat american.

Mutarea Chinei ar putea afecta modul în care este perceput Hong Kong-ul în ochii investitorilor internaţionali, întrucât nu ar mai fi un loc autonom, atractiv pentru business.

„Sondajele recente derulate de Camera de Comerţ Americană arată că firmele americane deja plănuiesc să reducă investiţiile în oraş. Mare parte din succesul Hong Kong-ului se bazează pe abilitatea de a atrage investitori, care se bucură de productivitatea dividendelor generată de faptul că oraşul găzduieşte firme competitive pe plan internaţional”, au transmis economiştii Capital Economics.

Într-o declaraţie publicată săptămâna aceasta, Camera de Comerţ Americană a anunţat că autonomia Hong Kong-ului sub sistemul „o ţară, două sisteme” a reprezentat unul dintre principalele avantaje în formarea unei economii transparente.

„Ar fi o greşeală enormă din mai multe puncte de vedere să pui în pericol statutul special al Hong Kong-ului, acesta fiind fundamental pentru rolul său de hub financiar internaţional şi pentru poziţionarea ca destinaţie atractivă de investiţii”, a scris Camera de Comerţ Americană, cerându-i administraţiei Trump să lucreze înspre o relaţie pozitivă cu Hong Kong-ul.

Financial Times

New York Times 

Wall Street Journal

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO