Business Internaţional

Administraţia Biden se pregăteşte să impună companiilor cu peste 100 de angajaţi să se asigure că aceştia sunt vaccinaţi sau testaţi săptămânal. Mediul de business se teme că decizia va provoca un exod al forţei de muncă şi îi cer preşedintelui american să amâne decizia până după sărbători

Administraţia Biden se pregăteşte să impună...

Autor: Alex Ciutacu

26.10.2021, 13:28 152

Mediul de business din SUA se teme că decizia administraţiei Biden cu privire la vaccinarea sau testarea angajaţilor din companiile cu peste 100 de angajaţi va declanşa un exod masiv al forţei de muncă, iar companiile îi cer acum preşedintelui american să amâne decizia până după sărbători, potrivit CNBC.

Oficialii de la Casa Albă s-au întâlnit săptămâna trecută cu zeci de reprezentanţi ai sindicatelor şi ai mediului de business, în contextul în care administraţia Biden pregăteşte un ordin prin care le va cere companiilor cu 100 sau mai mulţi angajaţi să se asigure că aceştia sunt vaccinaţi împotriva Covid sau testaţi săptămânal.

Se estimează că ordinul va afecta aproape două treimi din forţa de muncă din mediul privat.

Oficialii continuă să se întâlnească săptămâna aceasta cu mai multe grupuri de interes, printre care reprezentanţi ai pieţei de stomatologie, reprezentanţi ai companiilor de transporturi, companii de recrutare sau companii imobiliare.

Una dintre asociaţiile care reprezintă transportatorii a avertizat săptămâna trecută că mulţi şoferi aleg demisia în locul vaccinului, ceea ce ar putea lovi puternic în lanţul naţional de aprovizionare, într-un moment în care industria se confruntă deja cu un deficit de 80.000 de şoferi.

Asociaţia estimează că firmele care ar intra sub incidenţa ordinului vor pierde circa 37% dintre şoferi, întrucât aceştia ar urma să se pensioneze, să demisioneze sau să se angajeze la companii de dimensiuni mai mici, care nu intră sub incidenţa ordinului.

„Lansarea unui astfel de ordin pentru angajatori, care trebuie să forţeze angajaţii să se vaccineze, va crea o criză a forţei de muncă în industria noastră, în comunităţile, familiile şi buisnessurile pe care le deservim”, a notat Chris Spear, preşedintele asociaţiei, într-o scrisoare către Casa Albă.

În acelaşi timp, retailerii se tem că un astfel de ordin ar declanşa un nou val de demisii într-un sector care deja se confruntă cu probleme de personal, a explicat Evan Armstrong, reprezentant al Asociaţiei Liderilor din Industria de Retail.

„Ne confruntăm deja cu un sezon de sărbători agitat, aşa cum ştiţi, şi cu probleme pe lanţul de aprovizionare”, a declarat Armstrong pentru CNBC.

O treime dintre angajaţii nevaccinaţi au declarat că preferă să îşi piardă locurile de muncă în loc să se vaccineze sau să se testeze săptămânal, conform unui sondaj publicat luna trecută de KKF.

Goldman Sachs a publicat în luna septembrie o analiză prin care arată că ordinul administraţiei Biden ar putea afecta o piaţă a muncii care deja se confruntă cu probleme. Totuşi, raportul băncii americane subliniază că răspunsurile la sondaje sunt de multe ori exagerate, ceea ce înseamnă că un potenţial val de demisii nu ar avea dimensiunea anunţată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO