Business Internaţional

Administratorul Greensill Capital nu reuşeşte să verifice facturile lui Sanjeev Gupta, proprietarul Sidex Galaţi. O companie de reciclare a metalelor din Germania neagă orice legătură cu firma de trading Liberty Commodities, fondată de miliardarul anglo-indian

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al Gupta Family Group (GFG) Alliance şi Liberty Steel Group

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al Gupta Family Group (GFG) Alliance şi Liberty Steel Group

Autor: Eduard Ivanovici

02.04.2021, 12:56 7438

Administratorul Greensill Capital nu a reuşit să verifice facturile care stau la baza creditelor lui Sanjeev Gupta, în condiţiile în care companiile listate de-a lungul documentelor au negat orice afacere pe care ar fi încheiat-o cu miliardarul anglo-indian, potrivit Financial Times.

Ştirea vine pe măsură ce GFG Alliance, care deţine şi Liberty Steel şi numără combinate în toată lumea, cu circa 35.000 de angajaţi, se apropie încet şi sigur de prăbuşire. În prezent, sindicatele avertizează că peste 5.000 de locuri de muncă se află în pericol doar în Regatul Unit.

Grant Thornton încearcă să recupereze banii datoraţi imperiului Greensill prin intermediului rolului său de administrator, abordând luna trecută companiile listate drept debitori pentru firma de trading Liberty Commodities, care a împrumutat sute de milioane de lire printr-o serie de facturi.

Greensill a extins procesele de finanţare a creanţelor pentru Liberty Commodities, oferindu-i ocazia de a le schimba cu facturile mai multor clienţi, mişcare realizată prin bani gheaţă. Procesul, cunoscut drept factoring, a implicat faptul că Greensill ar fi putut să fie plătit în momentul în care clienţii s-au ocupat de facturi, plătind astfel pentru bunurile cumpărate de la Liberty.

Totuşi, unele companii au disputat veridicitatea facturilor firmei de trading, conform unor surse familiare cu situaţia, citate de FT. RPS Siegen GmbH, un business german de reciclare a metalelor, a confirmat că a fost abordat în legătură cu o factură restantă, adăugând că nu a încheiat tranzacţii cu Liberty Commodities.

„Suntem conştienţi de existenţa lor, însă nu avem o relaţie cu ei”, spune Winfried Winterhager, manager RPS Siegen.

Zilele trecute, guvernul britanic a refuzat o cerere de asistenţă financiară de 230 de milioane de dolari, depusă de GFG Alliance, ca urmare a intrării în insolvenţă a celui mai mare finanţator al său – Greensill Capital.

Sanjeev Gupta a cumpărat în 2019 combinatul Sidex din Galaţi (actualul Liberty Galaţi), într-o tranzacţie estimată la 740 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO