Business Internaţional

Adoptarea euro de catre noile state membre s-ar putea face in trei etape

16.04.2004, 00:00 21



Performantele obtinute in domeniul finantelor publice dar si promptitudinea cu care vor adopta moneda unica vor fi factori cheie in ratingurile pentru guvernele celor 10 noi membre UE, care vor adera la 1 mai, dupa cum releva un raport publicat de Standard & Poor's , citat de Interfax. Raportul se numeste "Ratingurile in goana dupa EMU" (Uniunea Monetara Europeana).



"Adoptarea euro de catre noile state membre s-ar putea face in trei etape", afirma Konrad Reuss, managing director S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa. "In 2008 este posibil sa gasim in zona euro cele trei tari baltice - Estonia, Letonia si Lituania - precum si Slovenia. Un grup intermediar format din Ungaria, Slovacia, Malta si Cipru este asteptat sa se alature in 2009, in timp ce Polonia si Republica Ceha au ca previziune anul 2010."



Compararea performantelor fiscale cu prevederile tratatului de la Maastricht in privinta euro va fi pragul peste care vor trebui sa treaca tarile ce vor adera; mai mult, o situatie financiara critica nu va fi atenuata de aderarea la UE.



Dimpotriva, presiunea cheltuielilor ar putea creste dupa 1 mai, spune analistul S&P Beatriz Merino. "Aderarea ar putea exacerba cheltuielile deja impresionante, generate de restructurarile economice si de costurile reformelor necesare pentru a inlatura temerile populatiei. In consecinta, Polonia si Republica Ceha ar putea sa nu se incadreze in plafonul de 3% deficit bugetar la sfarsitul anului 2007, conform previziunilor S&P, ceea ce ar insemna ca aderarea la Uniunea Monetara ar fi practic imposibila pana in 2010.



Agentia de rating considera Pactul european pentru Stabilitate si Dezvoltare destul de flexibil, in contextul intensificarii presiunii privind revizuirea acestui regulament. Agentia considera ca modificarea regulilor ar fi neinspirata, intr-un moment in care acestea sunt criticate de tarile care ar trebui sa le respecte.



Sase din cele 12 tari din zona euro inregistreaza in prezent deficite bugetare peste sau aproape de limita stabilita prin regulamentul european, respectiv de 3% din PIB.



Una dintre modificarile vehiculate vizeaza cheltuielile pentru investitii, care ar urma sa fie eliminate din sistemul de calcul menit sa verifice gradul de respectare a regulamentului.



In opinia S&P, aceasta solutie ar fi greu de implementat, din cauza diferentelor de opinie cu privire la modul de definire a acestor tipuri de cheltuieli.



Pe de alta parte, S&P a subliniat ca se impune clarificarea rolului ministrilor de Finante din UE in interpretarea modului de aplicare a masurilor prevazute in Pact. El a adaugat ca masurile disciplinare impuse in cazul nerespectarii regulamentului bugetar trebuie sa fie mai clare. Anul trecut, ministrii de Finante au suspendat sanctiunile care ar fi trebuit aplicate Germaniei si Frantei, desi cele doua mari economii din zona euro au depasit de mai multe ori limita impusa deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO