Business Internaţional

Afacerile de familie, motorul economiei germane, se află în faţa unei crize generaţionale

Afacerile de familie, motorul economiei germane, se află...
22.03.2018, 00:04 1194

În următorii cinci ani, peste 840.000 de proprietari de companii mici şi mijlocii din Germania, renumitele Mittelstand, ar putea fi forţaţi să vândă aceste afaceri în lipsa unui succesor, relevă un studiu realizat de KfW Banking Group din Germania, scrie Financial Times.

În condiţiile în care o întreagă generaţie de antreprenori se pregăteşte de pensionare, mai mult de una din cinci astfel de companii din Germania va trebui să aleagă între a desemna outsider la conducere şi a închide businessul, până în 2022.

Astfel, IMM-urile, coloana vertebrală a economiei germane, vor suferi o transformare radicală. Aceste companii generează peste o treime din veniturile din sectorul corporate şi furnizează mai mult de două din trei locuri de muncă în cea mai mare economie a Europei.

Acest proces de transformare nu va fi uşor de controlat în condiţiile în care ratele scăzute ale natalităţii înregistrate de Germania din anii ‘70 au redus dramatic „oferta“ de potenţiali succesori. Piaţa efervescentă a muncii din Germania oferă o multitudine de oportunităţi, iar numărul celor care lansează o companie nouă a scăzut în ultimii ani.

Aproximativ 100.000 de antreprenori care vor să se retragă în următorii doi ani nu au găsit încă un succesor, relevă datele KfW.

Această criză a Mittelstand creează o oportunitate pentru rivalii străini şi investitorii financiari de a pune mâna pe unele companii valoroase. Un studiu al St Gallen University enumeră aproape 500 de „campioni ascunşi“, companii germane nelistate, în mare parte afaceri de familie, consideraţi lideri mondiali graţie personalului bine pregătit şi şefilor inovatori.

„Apetitul străinilor pentru achiziţii în sectorul IMM-urilor germane este uriaş“, spune Oliver Rogge, de la DZ Bank, a doua mare bancă deţinută de reţeaua de bănci cooperative a ţării.

Totuşi, cucerirea unei astfel de companii nu este deloc uşoară, pentru că acestea resimt o responsabilitate puternică pentru moştenirea de familie şi personal.

În cel mai sumbru scenariu, peste 300.000 de companii germane vor fi închise până în 2022 odată ce proprietarii acestora nu vor reuşi să le predea generaţiei următoare, potrivit datelor KfW. Peste 1,6 milioane de locuri de muncă ar putea fi astfel ameninţate.

Totuşi, Edith Weymayr, din cadrul Commerzbank, unul dintre cei mai importanţi creditori ai IMM-urilor germane, subliniază că firmele Mittelstand mai mari tratează problema tranziţiei în mod profesionist.

Segmentul Mittelstand este alcătuit din aproximativ 3,7 milioane de companii mici şi mijlocii de familie, de obicei nelistate.

Acestea sunt „motorul economiei germane“, potrivit KfW, având aproape 31 milioane de angajaţi şi reprezentând 35% din veniturile sectorului corporativ german, generând 70% din locurile de muncă şi oferind nouă din 10 programe de ucenicie pentru tineri.

Deşi peste patru cincimi dintre aceste companii au câştiguri de până într-un milion de euro anual şi mai puţin de cinci angajaţi, multe companii Mittelstand mai mari sunt lideri de piaţă la nivel mondial pe segmente de nişă.

IMM-urile germane sunt în mod tradiţional deţinute de  familie timp de mai multe generaţii şi au o perspectivă de business pe termen mai lung, neţintind maximizarea profitului pe termen scurt.

Aceste companii au de obicei bilanţuri solide, un nivel redus al datoriilor şi stau departe de pieţele internaţionale de capital.

În plus, proprietarii acestor companii tind să se retragă târziu. În medie, aceştia muncesc până la vârsta de 68 de ani, comparativ cu vârsta de 62 a salariaţilor, potrivit datelor KfW.

 
 

0Mittelstand, motorul economiei germane

♦ 3,7 milioane de companii mici şi mijlocii de familie, de obicei nelistate;

♦ 31 milioane de angajaţi;

♦ 35% din veniturile sectorului corporativ german;

♦ 70% din locurile de muncă;

♦ 9 din 10 programe de ucenicie pentru tineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO