Business Internaţional

Afaceristii germani au un moral din ce in ce mai scazut din cauza euro

30.07.2007, 14:45 15

In ultimele doua luni, moralul afaceristilor gemani a scazut odata cu aprecierea monedei euro si pretul in crestere al petrolului, toate acestea amenintand cu incetinirea cresterii economice din Germania, scrie Bloomberg.
Institutul de cercetari Ifo din M?nchen, pe baza a peste 7000 de raspunsuri de la diferiti directori de companii, a aratat ca increderea acestora a scazut. Aceasi tendinta a fost sesizata si intr-unul din sondajele efectuate de Bloomberg News.
Aprecierea monedei euro a atins un nivel record fata de dolar si yen, ceea ce face ca produsele nemtesti sa fie din ce in ce mai scumpe in strainatate, astfel reducandu-se exporturile; exporturi care pana acum au dus la cea mai mare crestere economica a Germaniei din 2000 pana in prezent.
De asemenea, costul ridicat al energiei electrice ar putea afecta cresterea economica din Germania, considerata ca fiind cel mai puternic stat din punct de vedere economic dintre cele 13 state din zona Euro.
"Am atins un nivel foarte ridicat al cresterii economice iar acum avem de a face cu o mica scadere a acesteia, dar nu e nimic ingrijorator", a declarat Matthias Rubisch, economist al Commerzbank AG din Frankfurt. "Aprecierea euro, costul ridicat al energiei precum si cresterea ratelor dobanzilor au reprezentat o influnta negativa asupra cresterii economice."
Indicatorul folosit de Ifo pentru masurarea moralului afaceristilor germani (sentimental index) a scazut luna trecuta, de la 102,8 la 101,8, inregistrand cel mai scazut nivel din noiembrie anul trecut si pana acum.
Aprecierea monedei euro cu sase procente fata de dolar din ultimele luni ameninta exporturile Germaniei in Statele Unite, cu atat mai mult cu cat acestea inregistreaza o slaba crestere economica.
Saptamana aceasta moneda europeana a atins nivelul record de 1,3852 dolari pentru un euro si s-a tranzactionat la valoarea de 1,3727 dolari pentru un euro.
"Nu stim ce se va intampla cu moneda europeana si nici cu pretul petrolului", a declarat Susana Garcia-Cervero, economist al Deutsche Bank AG din Londra. "Daca acestea continua sa creasca si in luna august sau septembrie, moralul oamenilor de afaceri va scadea si mai mult."
Pretul petrolului a crescut cu 51 de procente din ianuarie anul acesta, atingand astazi un cost de 76,95 de dolari (56 de euro) pe baril. Cu toate acestea, aprecierea euro amortizeaza efectul cresterii pretului energiei electrice si face ca bunurile de import sa devina mult mai accesibile.
Fondul Monetar International si-a modificat previziunile pentru cresterea economica la nivel global pentru anul acesta si anul urmator de la 4,9% la 5,2%. Fondul Monetar International a mai declarat ca atat cresterea economica din Europa, cat si cea din Japonia precum si cea din China au fost multe peste asteptarile lor.
DaimlerChrysler AG, cel de-al doilea mare producator de automobile de lux din lume, a declarat ca profitul pentru al doilea trimestru al uzinelor Mercedes aproape ca
s-a dublat, iar compania se asteapta ca vanzarile pe piata europeana sa atinga un nivel record pentru anul urmator.
"Suntem de parere ca vanzarile vor creste atat pe pietele pe care deja ne aflam, cat si pe pietele pe care urmeaza sa intram", a declarat presedintele executiv al DaimlerChrysler, Dieter Zetsche.
De asemenea companiile nemtesti ar putea profita de pe urma cresterii cheltuielilor de consum si a celei mai scazute rate a somajului din ultimii 12 ani.
Cea de-a doua mare companie aeriana din Europa, Deutsche Lufthansa AG, a anuntat ca pentru prima jumatate a anului 2007 profiturile companiei au crescut de aproximativ 12 ori.
"Inca ne asteptam la o crestere economica semnificativa pentru a doua jumatate a anului", a declarat Gernot Nerb, analist al Ifo. "Investitiile si cresterea cheltuielilor pentru consum vor contribui la dezvoltarea economica, in timp ce ponderea exporturilor se va diminua."
Institutul de cercetari DIW din Berlin a preconizat o crestere a economiei Germaniei pentru anul 2007 de 2,6 procente, fata de 2,4 cat era de asteptat. In anul 2006, cresterea economica a fost de 2,8%, inregistrand cea mai mare valoare din ultimii 10 ani.
In Franta in schimb, moralul afaceristilor francezi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani, se arata intr-un comunicat al Oficiului National de Statistica (INSEE). Cheltuielile pentru consum au crescut dublu fata decat era preconizat pentru luna iunie.
Banca Centrala Europeana (BCE) si-a aratat ingrijorarea fata ritmul de crestere economica, acesta antrenand dupa sine cresterea salariilor si a preturilor si implicit cresterea inflatiei. Astfel, oficiali ai bancii au anuntat ca ratele dobanzilor ar putea creste ca masura de combatere a inflatiei.
Masa monetara europeana a crescut neasteptat de mult si de repede s-a mai aratat intr-un comunicat al BCE. Astfel masa monetara M3, pe care banca o foloseste pentru a mentine controlul asupra inflatiei, a inregistrat o crestere in luna mai cu 10,9 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO